Sosem látott cenzúrát vezetne be az Európai Bizottság

Nyílt levélben kérik a javaslat törlését a készülő szerzői jogi irányelvből.

MN
2017. 10. 16. 10:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat emberi jogokat védő szervezettel közösen, az Európai Társaság a Szabadságjogokért (Liberties) nyílt levélben fordult hétfőn az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökeihez azért, hogy töröljenek egy online cenzúrát lehetővé tevő javaslatot a készülő szerzői jogi irányelvből –  írja az Eurologus. A javaslat első olvasata éppen most zajlik az Európai Parlamentben és a Tanácsban, a héten szavaz róla az Európai Parlament jogi bizottsága.

A tervezetben egy cenzúrát lehetővé tévő szűrő alkalmazását írják elő, ami gyakorlatilag minden olyan online platformra vonatkozna, amelyen a felhasználók maguk tölthetnek fel tartalmakat. Azonban a javaslat a nyílt levél aláírói szerint nemcsak a korábban elfogadott e-kereskedelmi irányelvvel, hanem az Európai Unió Alapjogi Chartájával is ellentétes. Olyannyira túlzó hatású, hogy eddig még a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus visszaszorítása érdekében sem döntöttek hasonló szűrő alkalmazásának kötelezettségéről.

Simon Éva, a Liberties munkatársa szerint a szolgáltatók bármilyen szűrést meg tudnak valósítani, elég Kínára vagy Észak-Koreára gondolni. Persze lesznek, akik a szűrőrendszereket meg tudják kerülni, de a nagy tömegek számára a szűrők megakadályoznák, hogy fontos információkhoz jussanak. Úgy véli, a javaslat akadályozza az emberek alapvető információhoz való jutását és a szabad politikai döntéshozatalt is.

Az Eurologus azt írja, hét uniós tagállam – Belgium, Csehország, Finnország, Hollandia, Írország, Magyarország és Németország –, valamint a témával foglalkozó tudósok kifejezték már kétségeiket a javaslattal kapcsolatban.

A tiltakozó szervezetek szerint a javaslat egyrészt sérti a szólásszabadsághoz való jogot, amelyet az alapjogi Chartában biztosít az EU, másrészt mérhetetlen jogi bizonytalanságot okozna, hogy a javaslat privatizált cenzorrá avatná valamennyi online szolgáltatót. Az aláírók szerint a javaslatnak dermesztő hatása lenne a szólásszabadságra, és ellenőrizhetetlen cenzúrát jelentene, ami végső soron aláásná a piaci versenyt és az üzleti innovációt – tehát éppen a digitális közös piac céljaival lenne ellentétes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.