Strache, a vigyorgó fogtechnikusból lett bevándorlásellenes pártelnök

Nagy utat járt be az osztrák radikálisok főembere a honvédő paintballozástól addig, hogy hívei száma a szocialistákéval egyenlő legyen.

Kuthi Áron
2017. 10. 16. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, politikai csúcspozíciókban manapság nem számít a végzettség. Ahogy Sebastian Kurz, a vasárnapi osztrák választás győztes kancellárjelöltje az egyetemet félbehagyva vetette magát a politikába, úgy a 48 éves Heinz-Christian Strache, az Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) vezetője is csak egy évet végzett el egy bécsi üzleti főiskolán, inkább a fogtechnikusi pályát választotta. Kicsit görbébb utat járt be a politikai karrierig, mint pályatársa, a fogtechnikai kitérő nála csak egyetlen epizód. Mielőtt ugyanis technikusi vállalkozást tudott volna nyitni, megkapta katonai behívóját. A seregben őrvezetői rendfokozatig vitte, és ekkor jutott eszébe, hogy be kellene iratkozni a Bécsi Egyetem történelem szakára. Az ókor nem tetszett neki, már az első tanév után megszakította tanulmányait. Ekkor már sok szereplőjét ismerte a bécsi radikális jobboldalnak, sőt nem riadt vissza attól sem, hogy neonáci szervezetekkel együtt mutatkozzon.

2007-ben bukott ki az osztrák sajtóban, hogy 1989-ben a húszéves Strache részt vett a német Wiking Jugend szélsőjobboldali alakulat gyűlésén – ezt a szervezetet csak néhány évre rá tiltotta be Németország. Az esetről azt mondta, soha nem volt a szervezet tagja, és hogy a találkozón csak ártalmatlan paintballgyakorlat zajlott. Akkor már három éve volt tagja a szabadságpártnak, sőt egy bécsi választókerületért felelős vezető lett. 1996-ban került be pártja színeiben a bécsi tartományi parlamentbe. Pártjának története ekkor még Jörg Haider nevével fonódott össze, aki az FPÖ élén a néppárti Wolfgang Schüssellel koalíciós kormányt alakított 1999-ben. Összecsapásuk elmaradt, 2005 tavaszán, mikor Strache frakcióvezetőként ténykedett, Haider már évek óta csak a karintiai politikai életben volt meghatározó, ráadásul ebben az évben kilépett az alakulatból, és Szövetség Ausztria Jövőjéért néven új pártot alapított.

Heinz-Christian Strache állandó céltáblája a bevándorláspárti liberális médiának, civil szervezeteknek, és ennek megfelelően a bevándorláspárti osztrák állampolgároknak, valamint azoknak, akiket rendszeresen pellengérre állít, vagyis a bevándorlóknak. Egy őt kritizáló szír menedékkérőnek például a tavasszal a Facebookon válaszolt, azt javasolva neki, észosztás helyett kezdje inkább megkedveltetni magát szomszédaival. Nézze meg, mit tehet hozzá Ausztriához – írta neki címezve.

Nos, ez a stílus az, amitől feláll a szőr a kifinomult bécsi értelmiség hátán. Pedig hozzászokhattak volna a politikus provokatív húzásaihoz, már 2009-ben kereszttel kezében kampányolt az osztrák fővárosban az iszlám kultúra európai terjedése ellen.

2008-ra a vezetésével vált az FPÖ Ausztria harmadik legerősebb politikai alakulatává szövetségi szinten is, 2015-ben a tartományi választáson pedig a szavazatok harminc százalékát zsebelték be. 

A nyilvános megjelenésein egyáltalán nem megjátszott vidámságot közvetítő Strache Orbán-szimpátiája széles körben ismert. Talán egyetlen európai politikusként gratulált a magyar miniszterelnöknek a déli határkerítés felhúzásáért, a balkáni migrációs útvonal lezárásáért. Orbánnal még megmenthető Európaüzente tavasszal híveinek a közösségi portálon. Viszont nemcsak a magyar kormányfőért, hanem az egész közép-európai térségért rajong, a választási kampányban odáig ment, hogy országának felvételét javasolta a visegrádi négyek közé. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.