Szeretjük az EU-t, de inkább pénzt kérünk migránsok helyett

Hiába az állítsuk meg Brüsszelt kampány, a magyar lakosság egyre jobban szereti az Európai Uniót.

György Zsombor
2017. 10. 18. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 72 százaléka szerint az ország javára válik uniós tagságunk, mindössze 19 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét – derül ki az Európai Parlament uniós közvélemény-kutatásából (Eurobarometer 88.1). Ez EU-párti szemszögből nézve jelentős, mintegy tízszázalékos javulás az előző, tavalyi adatsorhoz képest. Az agresszív Brüsszel-ellenes kormányzati kampány fényében mindez különösen érdekes jelenség. Úgyhogy vagy Orbán Viktornak van igaza: az emberek különbséget tesznek az európai közösség és a brüsszeli bürokrácia között, vagy pedig a többségre nem hat a kampány, az emberek a plakátok helyett inkább saját életükkel foglalkoznak, a valóságnak pedig jobban hisznek, mint a politikai agitációnak.

Az ezerfős mintán végzett – és az összes tagállamban elkészített – kutatás szerint a fő belpolitikai ügyek ugyanakkor jelentősen befolyásolják azt, hogy a válaszadók milyen ügyeket tartanak igazán fontosnak. Ami persze aligha meglepő.

Így például kiderül, hogy míg kifejezetten a terrorizmus elleni küzdelmet a magyarok valamivel kisebb arányban említik prioritásként (EU-átlag: 41, hazai átlag: 37 százalék), addig itthon többen tartják fontosnak, hogy közös európai válasz szülessen a migráció kérdésére. (EU-átlag: 22, hazai átlag: 26 százalék.)

Arra a kérdésre, hogy mitől kell az EU-nak leginkább megvédenie az állampolgárokat, a magyarok 51 százaléka felelte azt, hogy az ellenőrizetlen migrációtól, míg az uniós átlag 35 százalék. 

Az uniós tagság legnagyobb előnyének a hazai megkérdezettek a munkahelyteremtéssel, anyagi helyzettel kapcsolatos területeket emelték ki. 36 százalék gondolja a 28-ak átlagában, hogy az EU közrejátszik az adott tagország gazdasági növekedésében, Magyarországon 45 százalék tartja így. A 28 százalékos uniós átlaggal szemben a magyarok 51 százaléka gondolja azt, hogy az EU új munkalehetőségeket teremt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.