Szíriáról és olajról tárgyalt Vlagyimir Putyin Szalman királlyal

Először járt Oroszországban szaúdi uralkodó.

MTI
2017. 10. 05. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai rendezés és az olajpiac stabilitása szerepelt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó csütörtöki, a moszkvai Kremlben folytatott tárgyalásainak középpontjában – írja az MTI. Putyin hangsúlyozta annak történelmi jelentőségét, hogy vendége személyében először látogatott el Oroszországba szaúdi uralkodó, és kifejezte meggyőződését, hogy a vizit lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének. Az orosz elnök Rijádba szóló meghívást fogadott el tárgyalópartnerétől.

Szalmán király kijelentette, hogy az általa „barátinak” nevezett Oroszország és Szaúd-Arábia folytatja az együttműködést a világ olajpiacainak stabilizálása érdekében. Arról is szólt, hogy országa az ENSZ égisze alatt nemzetközi központot kíván létrehozni a terrorizmus elleni harcra.

Hangsúlyozta a szíriai válság politikai rendezésének fontosságát a Genfben elért megállapodások és az ENSZ BT 2254-es határozata alapján. Olyan rendezést látna szívesen, amely szavatolná a háborúba süllyedt ország biztonságát, stabilitását és területi egységét. Az uralkodó ugyanakkor határozottan felszólította Iránt, hogy tartózkodjon a beavatkozástól a regionális konfliktusokba és a térség destabilizálásától.

Abdel al-Dzsubeirt szaúdi külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón szintén kiállt Szíria és Irak területi egysége mellett. Lavrov kiemelte, hogy a két ország prioritásként kezeli a terrorellenes küzdelmet.

Az orosz diplomácia vezetője elmondta: Putyin és Szalmán a közel-keleti és az észak-afrikai válságokat áttekintve egyetértett abban, hogy azokat tárgyalásos úton, az összes érintett fél tiszteletben tartásával kell rendezni. Lavrov méltatta a szíriai ellenzék összefogására irányuló orosz–szaúdi közös erőfeszítéseket.

Hálid al-Falih szaúdi energiaügyi miniszter az orosz hivatali partnerével, Alekszandr Novakkal folytatott megbeszélése után hangot adott meggyőződésének, amely szerint az olajpiac jövőre a kereslet növekedése, valamint az árstabilizáló orosz–szaúdi együttműködés miatt képes lesz megbirkózni az amerikai palaolaj-szállítmányokkal.

Novak kijelentette: Oroszország támogatja, hogy más országok is csatlakozzanak a megállapodásoz, és hogy az OPEC-en kívüli államok „szükség esetén” készek továbbra is visszatartani az olajkitermelés ütemét. Putyin egyébként még szerdán arról beszélt, hogy az OPEC-országok és a tömörüléssel rivalizáló másik 10 állam között tavaly szeptemberben megkötött, 2018. március végéig érvényben lévő kitermelés-visszafogási alku a jövő év végig meghosszabbítható.

A királyi látogatásra időzítve számos együttműködési szerződést és egyetértési memorandumot írtak alá, egyebek között a szaúdi Aramco állami olajvállalat, valamint az orosz Gazprom, Gazprom Nyefty, Sibur és Liasco között. Véglegesítették egy egymilliárd dolláros közös, Oroszországban aktív befektetési alap létrehozásának projektjét. Megállapodás született a fegyvergyártás, a nukleáris energia, a világűr és a mezőgazdaság területén folytatandó együttműködéséről.

A szaúdi Közberuházási Alap 2015-ben közölte, hogy öt év alatt 10 milliárd dollárt tervez befektetni az orosz gazdaságba, aminek eddig csak a töredéke valósult meg.

Szalmán király mintegy ezerfős, gyakorlatilag az egész kormányát magában foglaló kísérettel érkezett az orosz fővárosba, ahol 2006-ban – még trónörökösi minőségben – már megfordult egyszer. A két ország közötti viszony a nyolcvanas évek óta többször is fagyosra fordult, miután Rijád támogatást nyújtott az Afganisztánt megszálló szovjet erők ellen harcoló mudzsahideknek, és a felek Szíriában is egymással szembenálló erőket támogatnak. Ráadásul Oroszország szorosan együttműködik a síita Iránnal, a szunnita Szaúd-Arábia fő regionális ellenlábasával.

Moszkvának és Rijádnak ugyanakkor tavaly sikerült megállapodást kötni a 2014 közepén visszaesett olajárak stabilizálásáról. Mohammed bin Szalmán koronaherceg az elmúlt években többször is találkozott Putyinnal.

Elemezők szerint a szaúdi uralkodó moszkvai vizitje az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy Oroszország Közel-Kelet-stratégiája, egyebek mellett a kockázatos szíriai katonai fellépés meghozta gyümölcseit. Ugyanakkor egyértelmű, hogy Rijád legfontosabb szövetségese és fő fegyverszállítója továbbra is Washington marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.