„Szociális dömping”: nincs alku az olcsó munkaerőről

A francia EU-ügyi miniszter szerint a magyar munkaerőhiányra a hazaküldött munkások jelentik a gyógyírt.

Kuthi Áron
2017. 10. 14. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs haladás az ellentétes oldalon álló uniós felek között a kiküldött munkavállalók kérdését illetően. Még a francia EU-ügyi miniszter budapesti látogatása után sem mutatkozik a legapróbb jel sem arra, hogy a franciák által áhított kompromisszumos megoldás határidőre megszülessen. Ősz elején még úgy álltak a dolgok, hogy a rövid távra más EU-s tagállamban munkát vállaló személyekkel kapcsolatos uniós direktívát meg lehet reformálni, mert fel lehet oldani a nyugati és keleti tagállamok közötti ellentéteket. A terv az volt, hogy a szociális és munkaügyi minisztereket tömörítő tanács konszenzusos döntést tud hozni. De mint Nathalie Loiseau pénteki beszédéből kiderült, a problémát Párizs úgy látja, leginkább a magyar munkaerőhiány fogja felszívni, hazavonzani a külföldön – elsősorban az építőiparban, fuvarozásban – elhelyezkedett munkásokat.

A konkrét francia javaslatot legalábbis célzott kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni, csak annyit mondott, hogy a jogi kiskapukat kell bezárni és a cégalapítási visszaéléseket kell visszaszorítani.

Amiből van elég, mert már az uniós munkaügyi miniszterek előtt álló munkadokumentum is említi a postaládacég jelenségét. Ez annyit jelent, hogy már nem is keleti tagállami – mondjuk lengyel – cég küldi ki a magas bérszínvonalú országba a szakmunkásokat, hanem francia, belga cég jegyezteti be magát keletre, és saját francia, belga munkavállalói után adózik és fizet helyben járulékot, megkerülve saját országának adó- és közteherviselési rendszerét. Az EU-ban kétmillióan dolgoznak ebben a rendszerben, számuk egyre nő. A súlyos piaci torzuláshoz vezető gyakorlattal elképesztő versenyelőnyt lehet szerezni egyes szektorokban, nem hiába hívják ezt nyugaton szociális dömpingnek.

Párizs nemrég még épp a magyar kormányfőtől remélte, hogy meg tudja puhítani a legellenállóbb lengyeleket. Viszont mint lapunk egy magas rangú minisztériumi forrásból megtudta, a csomagot döntésre előkészítő brüsszeli szakbizottság hétfőn tartott ülésén a legkisebb előrehaladást sem lehetett tapasztalni, különösen a franciák hajthatatlansága volt feltűnő. A legutóbbi fordulóban Franciaország 12 hónapban akarta megállapítani a türelmi időt, ezután már a fogadó országban kell adóznia és járulékot fizetnie az érintett munkavállalónak. A keleti tagállamok azonban 24 hónapban akarják limitálni, és csak ennek letelte után számítana az illető „mezei” vendégmunkásnak. Az állóháborúnak most már csak az október 19–20-án tartandó uniós csúcstalálkozó tudna véget vetni, tehát a tagállami vezetőkön fog múlni, hogy kézzelfogható intézkedéseknek ágyaznak meg, vagy csak ígéretet tesznek arra, hogy jobban körmére néznek a kiküldetés jelenségének. Egy biztos, az uniós munkaügyi miniszterek csak abban az esetben hozhatnak konkrét döntéseket az ugyancsak az irányelv reformjának szentelt október 23-ai, luxemburgi ülésükön, ha főnökeik előtte a csúcson valamiben megállapodnak, egyébként a találkozó értelmét veszíti.

Az szinte bizonyos, hogy a magyar döntéshozókkal nem sikerül elhitetni, hogy a hazai munkaerőhiányra az lesz a gyógyír, hogy a rövid távú munkavállalás lehetőségét szűkítve a nyugati tagállamok – különösen a legérintettebb Németország, Franciaország és Belgium – megszabadulnak a keleti munkásoktól. Bár a pénteki V4 országcsoport pozsonyi miniszterelnöki szintű találkozója az élelmiszerek kettős minőségéről szólt, szinte bizonyos, hogy a tárgyaláson jelen lévő Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét felkészítették a felek a várható brüsszeli kelet–nyugat összecsapásra.

Ami a Franciaország által elképzelt tágabb reformokat illeti, Nathalie Loiseau előadásából kiderült, Emmanuel Macron francia elnök annyira nem sajnálja, hogy a közép- és kelet-európai tagországok nem sorolnak be a mélyebb uniós integrációt vázoló tervek mögé. – Magyarország tudatosan, készakarva más utat választott, nem vezeti be az eurót sem egyelőre, és ezt a döntését respektálni kell – fogalmazott a miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.