Tillerson: A táliboknak is helyük van az afgán kormányban

Váratlanul Afganisztánba utazott az amerikai külügyminiszter, ahol békejobbot nyújtott a mérsékelt tálib erőknek.

MTI
2017. 10. 23. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlanul Kabulba látogatott hétfőn Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, hogy Asraf Gáni elnökkel az Egyesült Államok új afganisztáni stratégiájáról tárgyaljon – közölte Twitter-üzenetben a kabuli amerikai nagykövetség.

Rex Tillerson, akinek hivatalba lépése óta ez az első látogatása a térségben, egyértelműen megerősítette elkötelezettségét, hogy a térség békéjéért munkálkodik – áll az amerikai külképviselet közleményében.

Tillerson és John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők főparancsnoka csaknem egy órán át tárgyalt Asraf Gánival, Abdullah Abdullah kormányfővel és más afgán vezetőkkel a Kabul melletti bagrami légi támaszponton.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: az afgán kormányban helyük van a mérsékelt táliboknak is, ha felhagynak az erőszakkal, és elkötelezik magukat a stabilitás iránt.

– Világosan szólva folytatnunk kell a harcot a tálibok és mások ellen, amíg meg nem értik, hogy sosem érnek el katonai győzelmet. Úgy véljük, mérsékeltebb hangok is vannak a tálibok között, olyanoké, akik nem akarnak a végtelenségig harcolni, akik nem akarják, hogy a gyermekeik örökké harcoljanak. Őket szeretnénk megnyerni, bevonni a megbékélési folyamatba, és elérni teljes hozzájárulásukat és részvételüket a kormányban.

Helyük van a kormányban, ha készek jönni, lemondani az erőszakról és elkötelezni magukat a stabil és virágzó Afganisztán iránt – tette hozzá Tillerson.

Tillerson kedden Pakisztánba is ellátogat, hogy megvitassa az Egyesült Államok által az ott meghúzódó afganisztáni tálibok és más szélsőséges csoportok ellen megkövetelt különleges lépéseket. Pakisztánból pedig Indiába utazik tovább, hogy az Afganisztánnal, illetve az indiai- és csendes-óceáni országokkal való együttműködésről tárgyaljon. 

Az amerikai politikus három héttel azután látogatott Afganisztánba, hogy Kabul vendége volt Jim Mattis amerikai védelmi miniszter szeptember 27-én, akit a tálibok a repülőtér ellen intézett rakéta- és tüzérségi támadással fogadtak.

Afganisztánban a múlt héten hét merényletet követtek el főként a biztonsági erők, de mecsetek ellen is. A támadásoknak öt nap alatt több mint kétszáz halálos áldozatuk volt.

A támadások zömét a tálibok vállalták magukra, mondván, hogy így tiltakoznak az amerikai légicsapások gyakoriságának növekedése és az újabb erők felvonultatását is magába foglaló új stratégia bejelentése ellen.

Az Egyesült Államok új dél-ázsiai stratégiájának – amelyről Rex Tillerson a múlt héten beszélt – része az indiai–csendes-óceáni platform, azaz India, Ausztrália, Japán és az Egyesült Államok együttműködése is. Washington nagy reményeket fűz az indiai hozzájáruláshoz, Újdelhi ugyanis Tillerson szerint jelentős befolyással bír, és új munkahelyek létrehozásával hozzájárulhat az Afganisztán jövőjéhez szükséges környezet megteremtéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.