Tízmillióan követték a Facebookon a gyanús orosz reklámokat

A médiaóriás 470 nem valódi fiókot azonosított, amellyel befolyásolhatták az amerikai elnökválasztást.

MN
2017. 10. 03. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook becslései szerint az Egyesült Államokban a tavalyi elnökválasztási kampány idején és után tízmillióan követték a gyaníthatóan oroszok által közzétett reklámanyagokat – írja az MTI.

A beszámoló szerint hétfőn este kiadott közleményében a médiaóriás figyelmeztetett: lehet, hogy egyelőre nem sikerült azonosítani a választásokat befolyásolni szándékozó valamennyi „rosszindulatú” anyagot.

Először fordul elő, hogy a közösségi portál számszerűsítve hozza nyilvánosságra a platformján közölt, a gyanú szerint oroszokhoz köthető reklámanyagok mennyiségét. A múlt hónapban a cég azt közölte: 470 „nem autentikus”, tehát nem valódi fiókot azonosított, amelyet feltehetőleg oroszok létesítettek. A 470 fiók 100 ezer dollár értékben vásárolt hirdetési helyet a platformon.

A Facebook vezetői hétfőn részletesen adatolva átadták a washingtoni kongresszusnak a valószínűleg oroszok által közzétett 3000 reklámanyag adatbázisát. Ezek között nem csupán olyanok szerepelnek, amelyek az amerikai választási folyamat idején kerültek a Facebookra, körülbelül 50 százalékukat már a választások után posztolták.

„Reméljük, hogy együttműködésünk a kongresszussal, az iparági partnerekkel és a szakértőkkel segít majd távol tartani platformunktól a rosszindulatú szereplőket” – olvasható a Facebook közleményében.

Richard Blumenthal connecticuti demokrata párti politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának tagja a The Wall Street Journal című lapnak úgy nyilatkozott: „Az amerikaiaknak van okuk aggódni amiatt, hogy egy ellenséges külföldi hatalom arcátlanul visszaél a közvéleményhez eljuttatandó információkkal.”

Hétfő este a Reuters brit hírügynökség exkluzív információkat közölt arról, hogy a Hewlett-Packard (HP) informatikai óriás lehetővé tette orosz informatikai szakembereknek a betekintést a washingtoni védelmi minisztériumban használt HP számítógépek kibervédelmi szoftverrendszerének belső működésébe. A hírügynökség – meg nem nevezett – amerikai volt hírszerzőkre, a HP volt munkatársaira és számítógép-biztonsággal foglalkozó szakemberekre hivatkozva közölte információit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.