Törökország lezárja határát Kurdisztán előtt

Erdogan török elnök szerint a kurd függetlenség „gyerekkori álma” nem sodorhatja veszélybe a térséget.

MTI
2017. 10. 05. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország lezárja szárazföldi határát és légterét az észak-iraki kurd autonóm régió előtt, válaszul a térség függetlenné válását támogató szeptember 25-ei népszavazásra – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön ankarai palotájában az ország főként kurdok lakta keleti és délkeleti részéből érkezett véleményformálók előtt.

A török elnök ugyanakkor nem részletezte, hogy az intézkedésre mikor kerül sor pontosan.

A délkelet-törökországi Habur határátkelőnél a múlt hétfői referendum óta fokozottan ellenőrzik az észak-iraki térségből érkezőket. Erdogan már akkor jelezte: az elkövetkező napokban mindkét irányban lezárják a forgalmat.

A török kormány a haburi mellett más, alternatív határátkelők kiépítését is tervezi, ugyanis Bagdaddal, Irak központi vezetésével fenn akarja tartani a kereskedelmi kapcsolatokat. Az egyik lehetséges helyszín a Haburtól 10 kilométerre nyugatra fekvő Ovaköy település. Onnan a kurd régió megkerülésével Tell-Áfáron keresztül vezetne az út az arab ország belsejébe. A Dünya török gazdasági napilap adatai szerint az Irakba irányuló török export 80-85 százalékát nem az északi, hanem a középső és a déli országrész öleli fel.

Törökország egy másik gazdasági szankció keretében múlt péntek óta nem közlekedtet repülőjáratokat az autonóm régióba.

A szeptember 25-i referendumon a szavazók 93 százaléka voksolt igennel arra, hogy az észak-iraki Kurdisztán és a körülötte lévő, részben kurdok lakta területek független állammá alakuljanak.

A népszavazás után Irak központi kormánya hiába követelte Erbíltől a szomszédos Törökország, Irán és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását. Bagdad ezért jelezte: a Törökországban és Iránban közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről fogják átvenni a kurdisztáni határállomások ellenőrzését, köztük a haburiét is.

A környező államok közül elsősorban Törökország és Irán tart attól, hogy Észak-Irak esetleges önállósága felerősítené a területükön élő többmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Erdogan csütörtöki beszédében Maszúd Barzani iraki kurd elnökre utalva úgy fogalmazott: „nem engedhetjük, hogy némelyek gyermekkori álmainak megvalósítása miatt veszélybe sodorják térségünk és országunk biztonságát”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.