Újabb ország írta alá a klímaegyezményt

Már csak az Egyesült Államok és Szíria nem támogatja a megállapodást.

MN
2017. 10. 24. 4:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rosario Murillo alelnök bejelentése szerint Daniel Ortega államfő annak ellenére csatlakoztatta a közép-amerikai országot az egyezményhez, hogy továbbra is vannak fenntartásai vele szemben – írja az MTI.

Az ENSZ-hez intézett közös levelükben, amelyet az El 19 című nicaraguai internetes újságban tettek közzé, Murillo és Ortega azt írja, hogy bár a párizsi egyezmény „nem ideális, az egyetlen eszköz” arra, hogy meg lehessen fékezni a Földet megmérgező környezetszennyezést.

A hosszú tárgyalásokat követően 2015-ben tető alá hozott, harmincegy oldalas egyezményben 195 ország vállalta, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest. A szerződéshez a világ országai közül mostanáig csak Nicaragua és a hat éve polgárháborútól sújtott Szíria nem csatlakozott.

Donald Trump júniusban jelentette be, hogy felmondja a párizsi globális klímaegyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok még Barack Obama elnöksége alatt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Igaz, Trump hozzátette, hogy kormánya készen áll tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről vagy részt venni egy teljesen új megállapodás kimunkálásában.

A The Wall Street Journal (WSJ) című újság azonban szeptemberben úgy értesült: elképzelhető, hogy az Egyesült Államok mégsem lép ki a párizsi klímaegyezményből. A lap szerint egy kanadai klímakonferencián több washingtoni kormányzati tisztségviselő is arról számolt be, hogy Washington kilépés helyett olyan kompromisszumos megoldást szeretne, amelynek értelmében jelentősen enyhítenék az országra vonatkozó szerződéses kötelezettségeket. A klímaegyezmény hatása valamelyest így is csökkenne, de legalább továbbra is megmaradna a nemzetközi közösség egysége a megállapodás mögött.

A Fehér Ház egyik szóvivője tagadta a cikk állításait, mondván az amerikai álláspont változatlan, ugyanakkor kiemelte, hogy nincsen kőbe vésve az elnök véleménye a kilépésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.