Véget ért a lengyel rezidens orvosok éhségsztrájkja

A tiltakozó akciót négy hete folytatták a lengyel rezidensek. Képviselőik hétfőn érdekegyeztetésre hivatalosak.

MTI
2017. 10. 30. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel rezidens orvosok és képviselőik hétfőn a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselőiből álló érdekegyeztető testület tanácskozásán vesznek részt – adta hírül az MTI.

A rezidensek egy csoportja október 2-án kezdett „rotációs” éhségsztrájkba az egyik varsói gyermekkórházban. A más lengyel városokra is kiterjedő tiltakozás irányítását később a tavaly márciusban alakult, több egészségügyi szakmát tömörítő Egészségügyi Szakmák Megegyezése (PZM) nevű szervezet vállalta magára. 

A rezidensek képviselője, Jaroslaw Bilinski közölte: a PZM szavazati jogot kapott a hétfőn a varsói államfői palotában ülésező Társadalmi Párbeszéd Tanácsában (RDS). Ezzel, mint mondta, „meghallották a rezidensek hangját, akiknek helyük lesz a döntéshozatali folyamatban”. 

Az érdekegyeztető testületben az elnöki posztot rotációs rendszerben töltik be a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői, évente váltva egymást. Hétfőn a soros elnökséget a kormányoldal vette át. Az RDS hétfői ülésének egyik témája éppen a kormány által vezényelt egészségügyi reform. A rezidens orvosok követelése az, hogy a reform keretében az állam 2021-ig a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát fordítsa az egészségügyre, követelik továbbá fizetésük azonnali megemelését a lengyel átlagfizetés 1,05-szörösére. 

Lengyelországban négyéves a rezidensképzés. A 2012 óta érvényes díjazás szerint a bruttó fizetések az első két évben mintegy 3200 zlotyt (232 ezer forint), a második két évben pedig közel 3500 zlotyt (253 ezer forint) tesznek ki, a prioritásnak tekintett szakok esetében viszont 500 zlotyval magasabbak. A lengyelországi átlagfizetés jelenleg bruttó 4500 zloty. Korábbi bejelentések szerint a rezidens orvosok fizetését jövőre 40 százalékkal emelnék, 2021 végéig pedig fizetésük mintegy 5250 zlotyra (380 ezer forint) emelkedne.

A kormány reformtervezete szerint az egészségügyre szánt költségvetési források 2025-ig fokozatosan a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékára emelkednének, szemben az utóbbi évek 4,4 százalékával.

A rezidensek képviselői hétfőn azt is bejelentették, hogy követeléseik teljesítéséig tiltakozásukat más módszerekkel folytatják, többek között nem vállalnak túlórákat.

Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter megelégedéssel fogadta az éhségsztrájk befejezését, rámutatva, hogy a rezidensek követelései „már megvalósultak, illetve megvalósításuk folyamatban van”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.