Veszélybe kerülhetnek a kolumbiai béketárgyalások

Az ELN lázadószervezet hétfőn elismerte, hogy vétkes egy őslakos vezető megölésében.

MTI
2017. 10. 30. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jose Manuel Santos kolumbiai elnök kormánya elítélte Aulio Isarama Forastero őslakos vezető megölését, és követelte az ELN-től, hogy a tettesek felelősségre vonása érdekében ossza meg az ehhez szükséges információkat a hatóságokkal. Bogotá emellett felszólította a gerillaszervezetet, tegye meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ilyen esetek többé ne fordulhassanak elő.

Aulio Isarama Forastero az embera népcsoport tagja volt, az általa kormányzott Chocó államban halt meg a múlt héten. Az AP hírügynökség egy emberi jogvédő szervezetre hivatkozva megjegyezte, hogy ő volt a tizenegyedik indián vezető, akit idén megöltek Kolumbiában. Az AP nem részletezte, hogy a többi vezető haláláért kit tettek felelőssé a hatóságok.

Az ELN közleményben magyarázkodott. Közölte: a kormányzót annak gyanújával vették őrizetbe, hogy a katonai hírszerzés informátora. Isarama Forastero akkor halt meg, amikor rátámadt az őt kihallgatásra kísérő egyik gerillára – áll a közleményben.

A lázadószervezet fogadkozott: belső vizsgálatot végez annak érdekében, hogy ilyen incidens soha többet ne fordulhasson elő.

Az AP szerint bár Santos tanácsadói már megkérdőjelezték a gerillákkal való párbeszéd folytatását, a kormány egyelőre nem mutatta annak jelét, hogy felhagyna a párbeszéddel.

A kolumbiai kormány az ELN gerillacsoporttal szeptember 4-én kötött három és fél hónapos tűzszünetet. A 102 napos fegyvernyugvás október 1-jén lépett életbe, és január 12-éig tart, közben pedig Ecuador fővárosában, Quitóban folynak köztük a béketárgyalások. Santos szerint a tűzszünet meghosszabbítható a betartásától és a tárgyalások kimenetelétől függően.

A legnagyobb, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezettel a kormány már tavaly novemberben békét kötött, pontot téve a mintegy ötven évig tartó, több mint 260 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus végére. A békemegállapodás betartását és a gerillák leszerelését egy ENSZ-misszió felügyelte, és augusztus végére megsemmisítette a FARC által beszolgáltatott összes fegyvert.

A békeegyezményre tett erőfeszítéseiért Santost Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.