A muszlimoknál is felszínre került a szexuális zaklatás

Indonéziában is nagy visszhangot váltott ki, és régi tabut kezdett ledönteni a nemzetközi MeToo kampány.

Albert Enikő
2017. 11. 03. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnépesebb muszlim többségű országának, Indonéziának a fővárosában sem óriásplakátokon, sem a média egyéb felületein nem láthatunk bikinire vetkőzött lányokat. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy a muszlim nők ne éreznék a társadalmi nyomást arra vonatkozóan, milyennek kellene lenniük – mondta lapunknak Sophia Hage, a jakartai székhelyű Lentera Indonesia női jogvédő szervezet egyik alapítója. – Itt is vannak elvárások, de azok nem elsősorban a külső megjelenéshez, sokkal inkább a szokásokhoz, a vallási előírásokhoz kapcsolódnak. A muszlim nő persze viseljen fejkendőt, az alakot nem hangsúlyozó ruhát, ha lehet, fehérítse a bőrét, de a legfontosabb, hogy szerény, udvarias, vallásos legyen, a férje kedvét kereső feleség, odaadó anya – magyarázta. Aki ezeket nem tartja be, ne csodálkozzon, ha ismeretlen férfiak félreértik a helyzetet.

A XXI. század elejéig tabunak számított errefelé a szexualitással összefüggő bármely téma kibeszélése, így nem csoda, hogy nagy visszhangot váltott ki a MeToo kampány. – Éveken át magamban tartottam – mesélte saját élményeit a Jakarta Postnak a 19 éves Winona, akit gyermekkorában a szomszéd férfi zaklatott. – Eddig azt gondoltam, csak nekem van ilyen történetem, és emiatt furcsa vagyok. De most láttam, hogy Blake Lively és Cara Delevingne (amerikai és angol színésznők, akik meséltek az átélt zaklatásról – a szerk.) is hasonló dolgokról írt a Twitteren. Ez valahogy erőt adott nekem, már tudom, hogy nem vagyok egyedül – folytatta a fiatal lány.

A jogvédő Sophia Hage számára nem jelentettek újat a most felszínre került történetek: 2011-ben frissen végzett orvosként szembesült azzal, mennyi elfojtott traumát hordoznak az indonéz nők. Pszichológus barátjával az országban elsőként létrehozták a szexuális erőszakot elszenvedett nők megsegítésére a Lentera csoportot. – Jöttek a bántalmazott nők, leültünk, és aki akarta, elmondhatta a történetét. Akadt, aki kezdetben csendben figyelt, majd a többieket hallgatva néhány hónap elteltével érzett erőt ahhoz, hogy megszólaljon – idézte fel a kezdeteket a jogvédő. Tavaly óta iskolákat is látogatnak, általános és középiskolás gyerekeknek tartanak előadást a problémáról. – Kiket erőszakolnak meg a férfiak? – tesszük fel a kérdést az osztályban. A fiúk rögtön rávágják: azokat a nőket, akik lenge ruhát viselnek. Akkor megkérdezzük a lányokat: van olyan köztetek, akit iskolából hazafelé menet zaklattak? Néhány kéz mindig a magasba emelkedik. Ezután a fiúkhoz fordulunk: mit gondoltok, a lányok iskolai egyenruhája lenge öltözéknek számít? Ezen elgondolkoznak – mesélt módszereikről.

A probléma nagyságát jól érzékelteti egy 2013-ban az ENSZ által készített felmérés, amelynek során tízezer kínai és délkelet-ázsiai férfit kérdeztek meg, erőszakoskodtak-e már nőkkel. Tízből egy férfi igennel válaszolt. Az okok? Elsősorban, hogy férfiként joguk van hozzá, másrészt szórakozásból, és csak a legritkább esetben az alkohol miatt.

Nem véletlen, hogy a nők ritkán tesznek feljelentést: a statisztikai adatok alapján Indonéziában az esetek 93 százalékában titokban marad az erőszak. Ennek egyik okát jól szemlélteti a jakartai rendőrfőnök közelmúltban tett nyilatkozata, miszerint nem lát kivetnivalót abban, hogy feljelentéskor munkatársai megkérdezik az áldozatot, élvezte-e az együttlétet. – Ezek a kérdések nagyon fontosak, különben honnan tudnánk, hogy történt-e valóban erőszak? – mondta.

Ha pedig az ügy a bíróság elé kerül, az áldozat további kellemetlen percekre számíthat. Mint Fitri Mayang Sari, a Hollaback jogvédő szervezet alapítója a Magyar Nemzetnek elmondta, a bíróság meglepő módon dönt az ítélet súlyosságáról. – Más lesz a büntetés, ha az áldozat házas volt, más, ha egyedülálló, esetleg még szűz. Nyilvánvalóan enyhébb büntetésre számíthat az elkövető, ha áldozata házasságon kívüli kapcsolatban élt egy férfival. Az is számít, a bűncselekmény idején hogy volt a nő felöltözve, sőt mennyire megbecsült, jó anya, feleség – mesélte. A megkérdezett szakértők szerint a téma kibeszéléséhez az indonéz társadalom úgy áll, mint Pandóra szelencéjének felnyitásához: ki tudja, mennyi baj kerülne felszínre a párbeszéd megindulásával? A MeToo kampánnyal mégis elindultak ezen az úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.