A szaúdi királyi család több tagját is letartóztatták

Állítólag köztük van Al-Valíd herceg is, akinek Orbán Viktor a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át.

MN
2017. 11. 05. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SPA állami hírügynökség korábbi értesülései szerint Szalmán bin Abdel-Azíz király emellett három magas rangú tisztségviselőt is felmentett tisztségéből. Mutaib bin Abdulla nemzeti gárdáért felelős miniszternek, Adel al-Fakieh gazdasági tárcavezetőnek, illetve Abdulla asz-Szultan haditengerészeti főparancsnoknak kellett távoznia posztjáról. Mutaib bin Abdulla egykor a szaúdi trón várományosának számított.

Egyelőre hivatalosan nem indokolták meg a királyi utasítást, de megfigyelők a korrupcióellenes bizottság tevékenységét sejtik ennek a döntésnek a háttérben is. Úgy tudni, a monarchia személyzeti döntései mögötti hajtóerőt a júniusban koronahercegnek kinevezett Mohamed bin Szalmán ténykedése adja.

A The New York Times című napilap értesülései szerint a szaúdi királyi család szombaton letartóztatott tagjai között van Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz asz-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere. Az amerikai lap helyi idő szerint vasárnapra virradóra a szaúdi tulajdonú Al-Arabíja pánarab televízióra hivatkozva közölte a hírt. Az Al-Arabíjában megjelenő információkat mindig az olajmonarchia uralkodóháza hagyja jóvá. A The New York Times értékelése szerint Al-Valíd herceg letartóztatása nemcsak a szaúdi királyságot, hanem a külföldi nagy pénzügyi központokat is sokkolja. Al-Valíd irányítja ugyanis a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak például a The Wall Street Journal című lapot is kiadó News Corpban, a Time Warner médiaipari amerikai óriásvállalatban, a Citigroup bankcsoportban, az Apple és a Twitter informatikai cégeknél, és komoly részesedései vannak több más, jól ismert amerikai és európai vállalkozásban is. A herceg amerikai egyetemeket támogat, köztük a tekintélyes washingtoni Georgetowni Egyetemet is. Al-Valíd vagyona elképesztő: ingatlanjai mellett a járművei is figyelemre méltóak – övé például egy Boeing 747-es is amelyet privát célokra használ, fedélzetén fürdővel, luxuslakosztályokkal és egy parkolóhellyel amelyen kényelmesen elfér a herceg Rolls-Royce-ja is.

Al-Valíd herceg októberben számos interjút adott külföldi lapoknak arról, hogy Szaúd-Arábia a Saudi Aramco állami olajvállalat nyilvános tőzsdei bevezetését tervezi.

A The New York Times felidézte azt is, hogy Al-Valíd nyilvános vitába keveredett Donald Trumppal annak ellenére, hogy tőle vásárolta meg a New York-i Plaza Hotelt, és Trump neki adta el az egyik jachtját is. 2015-ben azonban, amikor kiderült, hogy Trump elnökjelölt-aspiránsként beszáll a választási küzdelembe, a szaúdi herceg Twitter-bejegyzésében azt írta: „Trump egy szerencsétlenség, nemcsak a Republikánus Pártnak, hanem egész Amerikának. Vonuljon vissza az elnökválasztási küzdelemből, mivel sosem fog nyerni!” Donald Trump szintén Twitter-üzenetben válaszolt: „Al-Valíd, a lassú agymozgású herceg ellenőrizni akarja a mi amerikai politikusainkat a papa pénzével.”

A The New York Times információi szerint szombaton kiürítették a rijádi Ritz-Carlton hotelt, mert állítólag ott helyeznék el a királyi család letartóztatott tagjait. Lezárták a rijádi repülőtér magángépeket fogadó részét is, és ezzel – a The Times szerint – találgatások kezdődtek arról, hogy Mohamed bin Szalmán koronaherceg így szeretné megakadályozni a még letartóztatandó gazdag szaúdi üzletemberek külföldre távozását. A letartóztatások és felmentések hátterében ugyanis Mohamed bin Szalmán trónörököst sejtik, noha az intézkedéseket az uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz király hozta meg.

Az amerikai kormányzatnak és személyesen Donald Trumpnak amerikai sajtójelentések szerint kifejezetten jó a viszonya a harminckét éves szaúdi koronaherceggel – írja az MTI.

Al-Valíd hercegenek egyébként 2014. júliusában Orbán Viktor a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át. A kormányfő ünnepi köszöntőjében kiemelte: a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein. Ezt a nyugat-európai kultúrában társadalmi felelősségnek nevezik – fejtette ki a kormányfő. Hozzátette: mielőtt Magyarország ennek a nyugati kultúrának a része lett volna, egyszerűen úgy mondták volna: „a jó embereknek” adták a kitüntetést. A herceg életútja rendkívül figyelemre méltó, és elismerést vált ki a világon mindenütt – hangsúlyozta Orbán Viktor, s arról biztosította a díjazottat: Magyarország büszke arra, hogy ezt a kitüntetést átadhatja. A szaúdi királyság uralkodócsaládjának tagja a magyar–szaúdi gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért végzett munkájáért részesült az elismerésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.