A szíriai elnök szerint a háború nem ér véget Dajr ez-Zaur megtisztításával

A harcok addig folytatódnak, amíg újra megteremtik a stabilitást minden szíriai területen.

MN
2017. 11. 08. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bassár el-Aszad szerint a háború nem ér véget a kelet-szíriai Dajr ez-Zaur tartománynak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől való megtisztításával. A szíriai elnök ezt kedden említette, utalva arra, hogy a kormányerők és szövetségeseik következő célpontja a Washington támogatását élvező és Szíria területének több mint negyedét ellenőrző ernyőszervezet lehet.

Mint mondta, a háborút azok ellen vívják, akiknek „államok megosztása és meggyengítése” a célja. Közölte azt is, hogy a terrorszervezetek elleni győzelmek meghiúsították az ország „szétdarabolására” vonatkozó terveket és a „terroristák céljait”. A szíriai elnök az iráni legfelső politikai és vallási vezető, Ali Hamenei ajatollah külügyi tanácsadójával, Ali Akbar Velajatival folytatott találkozóján nyilatkozott így – írja az MTI.

A szíriai államfő hozzátette: a harcok addig folytatódnak, amíg újra megteremtik a biztonságot és a stabilitást minden szíriai területen. A Reuters hírügynökség meglátása szerint Aszad kijelentéseivel arra utalhat, hogy az Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah síita szélsőséges szervezet által felkarolt kormányerők az Egyesült Államok támogatását élvező, kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen vonulhatnak, miután végeztek az Iszlám Állam elleni harccal Dajr ez-Zaur tartományban.

A Reuters rámutatott, hogy a szíriai kormányerők főként az országot és az említett kormányzóságot átszelő Eufrátesz nyugati partján vannak jelen, míg az SDF a folyó keleti oldalán ellenőriz kiterjedt területeket az olajban gazdag Dajr ez-Zaur tartományban. A Damaszkusz és a kurd erők közötti feszültségre utal az is, hogy a szíriai kormány korábban leszögezte: megszállt területnek tekinti Rakkát, amelyet az SDF szabadított fel az Iszlám Államtól. Ezt megerősíteni látszik Aszad egyik magas rangú tanácsadójának, Buthaina Saabánnak a kedd esti kijelentése, amely szerint a szíriai kormány nem fog lemondani Rakka felszabadításáról, az Iraki Kurdisztán esete pedig leckeként kellene hogy szolgáljon a szíriai kurd erőknek. Ezzel arra utalt, hogy Bagdad október közepén erővel vette vissza az ellenőrzést olyan területek felett, amelyeket az iraki kurdok az IÁ-tól foglaltak el, de eredetileg az iraki központi kormány fennhatósága alá tartoztak. A viszály olajban gazdag észak-iraki területek, valamint a szeptemberben egyoldalúan megtartott kurd függetlenségi referendum miatt mérgesedett el. Nemzetközi szervezetek szerint kurd civileket számos atrocitás ért az iraki hadsereg és a vele szövetséges síita milíciák keze által.

A szíriai konfliktusban mások mellett Törökország is érintett. A kurd térnyerést aggodalommal figyelő Ankara főleg olyan szíriai felkelőcsoportokat támogat, amelyek állásaikat az észak-szíriai kurd ellenőrzésű területek közé ékelték be. A török hadsereg emellett bevonult a javarészt szélsőséges felkelőcsoportok által uralt Idlíb tartományba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.