Alkotmányellenesnek minősítette a kurd népszavazást az iraki legfelső bíróság

A döntés ellen fellebbezésnek nincs helye – szögezték le.

MN
2017. 11. 20. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmányellenesnek minősítette a szeptemberi kurd függetlenségi népszavazást hétfőn az iraki legfelső bíróság – közölte a bíróság egyik illetékese a Reuters hírügynökséggel.

A legfelső bíróság – amely a központi kormány és a régiók, köztük Kurdisztán közötti vitákban hivatott dönteni – érvénytelenítette a referendum eredményét.

Az iraki legfelső bíróságot a bagdadi kormány kérte fel arra, hogy „vessen véget az alkotmány félreértelmezésének”, és erősítse meg az ország egységét. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs – közölte az MTI összefoglalója szerint a bíróság szóvivője.

Dacolva Bagdad ellenkezésével, az autonóm Kurdisztánban és más, az Iszlám Államtól a kurdok által visszafoglalt észak-iraki területeken szeptember 25-én tartottak népszavazást a régió függetlenségéről, és a szavazók nagy többsége az elszakadásra voksolt. A referendumot Bagdad törvénytelennek minősítette, és elutasította. Hasonló volt a több milliós kurd kisebbséggel rendelkező Törökország és Irán reakciója. A népszavazást követően Bagdad, Ankara és Teherán összehangolt megtorló intézkedéseket hozott az autonóm kurd régió ellen.

Október közepén Haider al-Abádi iraki kormányfő parancsára az iraki erők néhány nap alatt visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezet elleni háborúban kurd ellenőrzés alá került vitatott területeket, köztük az olajban gazdag Kirkuk tartományt.

Az iraki legfelső bíróság már november 6-án úgy ítélkezett, hogy az országtól nem szakadhat el egyik régiója vagy tartománya sem. Egy héttel később az iraki kurd hatóságok közölték, hogy tiszteletben tartják a régiók elszakadását tiltó legfelső bírósági döntést, és reményüket fejezték ki, hogy lépésük utat nyithat a terület jövőjére vonatkozó tárgyalások előtt. A Kurdisztáni Regionális Kormányzat akkori közleményében kiemelte, a bírósági döntés alapot teremthet a tartalmas nemzeti párbeszédhez az erbíli kurd hatóságok és Bagdad között, hogy rendezzék vitáikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.