Az EU és Washington szerint nincs házi őrizetben a volt libanoni kormányfő

Három külügyminiszter is cáfolta, hogy Szaad Harírit fogva tartanák Rijádban.

MTI
2017. 11. 10. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország, Németország és az Egyesült Államok sem látja jelét annak, hogy Szaad Haríri lemondott libanoni kormányfőt akarata ellenére tartanák fogságban Szaúd-Arábiában – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken az Europe 1 rádióadónak.

A tárcavezető elmondta: értesüléseik szerint a Rijádban tartózkodó Haríri nincs házi őrizetben, és különösebben nem korlátozzák szabad mozgásában.

Jean-Yves Le Drian helyzetértékeléséhez csatlakozott a német külügyminisztérium és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője is.

Az amerikai politikus felszólította a regionális hatalmakat, hogy ne használják Libanont egymás elleni háborújuk színteréül. Tillerson emellett demonstratívan kiállt a múlt héten lemondó libanoni miniszterelnök mellett, az Egyesült Államok erős partnerének nevezve Harírit.

A berlini külügyi tárca egyik szóvivője szerint a német kormány aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és fontosnak tartotta megőrizni a közel-keleti ország stabilitását, valamint mindazokat az eredményeket, amelyeket Haríri miniszterelnöksége alatt sikerült elérni. Hozzáfűzte: Sigmar Gabriel külügyminiszter szaúdi kollégájával folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésében világossá tette ezen álláspontját.

Steffen Seibert német kormányszóvivő kiemelte Irán szerepét a konfliktusban, hiszen az iszlám köztársaság a Hezbollah radikális síita szervezeten keresztül befolyással bír a libanoni vezetésre. Hozzátette: Németország aggodalommal figyeli Teherán politikáját, a szíriai rezsimnek, valamint a libanoni kormányban is részt vevő Hezbollahnak nyújtott támogatását. Seibert szerint Berlin emellett felszólította Rijádot és Teheránt, hogy ne sodorja veszélybe Libanon stabilitását.

Haszan Naszralláh, a Hezbollah vezetője előzőleg kijelentette, hogy Szaúd-Arábia hadat üzent Libanonnak és a síita szervezetnek, illetve a vahabita királyságban fogva tartják Szaad Haríri kormányfőt. Naszralláh a történteket Szaúd-Arábia példátlan beavatkozásának minősítette a libanoni belügyekbe.

Michel Aun, Libanon elnöke ismét azt követelte, hogy Haríri térjen vissza a hazájába.

Még csütörtök éjjel váratlanul Szaúd-Arábiába utazott Emmanuel Macron francia elnök. Egyelőre nem tudni, találkozott-e Harírivel, viszont a rijádi francia nagykövet értesülések szerint már tanácskozott a libanoni politikussal.

António Guterres ENSZ-főtitkár is a feszültségek enyhítésén dolgozik, megbeszéléseket folytatva a térség politikusaival. Mint mondta, nagyon aggódik, hogy a helyzet elmérgesedhet.

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán egymással rivalizálnak a közel-keleti térség uralmáért, s a jemeni polgárháború szemben álló erőit támogatva közvetve háborúba bonyolódtak egymással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.