Az Európai és az Afrikai Unió szorosan együttműködik a migrációs válságban

A két földrész sorsa kölcsönösen függ egymástól, mondák ki több mint 80 ország vezetői.

MTI
2017. 11. 30. 21:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió és az Afrikai Unió szorosabbra fűzi az együttműködést számos fontos területen – határozták el a két kontinens vezetői az Elefántcsontparton tartott csúcstalálkozójukon.

A kétnapos tanácskozás végén, csütörtökön elfogadott zárónyilatkozatban több mint 80 ország vezetői – Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte – értettek egyet abban, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést kulcsfontosságú kérdésekben, így a migráció, a biztonság, a beruházások, az oktatás és a fenntartható fejlődés területén.

„Soha nem voltunk ennyire egymásra utaltak. Soha nem voltunk rákényszerülve arra, hogy ilyen sürgősen lépjünk fel\" – mondta az 5. EU–Afrika-csúcstalálkozó házigazdája, Alassane Ouattara elefántcsontparti elnök.

„A két kontinens történelme és földrajzi helyzete következtében egymástól függ, és kölcsönös akaratunk, hogy mindkét fél számára előnyös partnerség keretében fejlesszük a gazdasági kapcsolatokat\" – hangsúlyozta Alpha Condé, az AU elnöke, guineai államfő.

Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió (AU) Bizottságának elnöke közölte: 400 ezer és 700 ezer közöttire tehető a líbiai menekülttáborokban gyakran embertelen körülmények között élő afrikai migránsok száma, és sürgette mielőbbi áttelepítésüket.

Az AU titkárságaként működő szerv elnöke rámutatott: legkevesebb 3800 migráns van egy táborban Tripoliban, akiket mihamarább el kell vinni onnan. Többségük Nyugat-Afrikából származik. Ez csak egy tábor, a líbiai kormány szerint összesen 42 van, némelyikben pedig jóval több migráns él ennél – hangsúlyozta Mahamat.

Szerda este az uniós és afrikai vezetők megállapodtak egy kimenekítési tervben, amelynek segítségével a migránsokat visszaszállíthatják országukba Líbiából, az Afrikából Európába vezető útvonal fő tranzitállomásáról.

Fajez Szerradzs, a nemzetközileg elismert líbiai kormány feje beleegyezett, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) munkatársai belépjenek a líbiai befogadóközpontokba, hogy segítsék a menekültek hazaszállítását. Az IOM szerint több mint 423 ezer migránst sikerült azonosítaniuk októberrel bezárólag Líbiában, többségük a Szaharától délre fekvő országok állampolgára.

A terv részleteit és a megvalósítás menetrendjét a továbbiakban fogják kidolgozni.

Muhammadu Buhari nigériai elnök megígérte, hogy hazavitet minden Líbiában és másutt rekedt nigériai bevándorlót.

A megállapodás azután jött létre, hogy sürgősséggel tanácskozást tartottak a líbiai „rabszolgapiacokról”. Az emberkereskedők kezébe kerülő bevándorlók sorsa volt az fő témája a tanácskozásnak, amelyen eredetileg az afrikai fiatalság fejlődését kívánták megvitatni.

Az abidjani csúcstalálkozóra, amelyen Európa 28 és Afrika 55 országának vezetői vettek részt, köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, alig két héttel azután került sor, hogy a CNN amerikai hírtelevízió adásba tett egy olyan riportot, amely fekete bőrű afrikaiak rabszolgaként történő áruba bocsátásáról készült, politikai vezetők felháborodását váltva ki és utcai tüntetéseket robbantva ki számos fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.