Brexit: az ír EU-biztos szerint fenn kell tartani az egységes piaci tagságot

Ezt Londonban „egyszerűen nem értik meg” – mondta Phil Hogan.

MTI
2017. 11. 26. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja a The Observer című vasárnapi baloldali brit lapnak nyilatkozva kijelentette: „nem is létezne a határkérdés”, ha fenn lehetne tartani Észak-Írország vagy az Egyesült Királyság tagságát az EU-piacon vagy legalább a vámunióban.

Az ír EU-tisztviselő szerint a brit kormányon belül egyesek „vakon hisznek valamiféle jövőbeni teoretikus szabadkereskedelmi megállapodásban az EU-val”. Hogan szerint azonban a lehetséges legjobb szabadkereskedelmi megállapodás előnyei is messze elmaradnának az EU-piaci tagság előnyeitől, és ezt Londonban „egyszerűen nem értik meg”.

Az ír EU-biztos szerint a határokon átnyúló kereskedelem valós költségeit nem a vámok jelentik, hanem a szabványosítás, a vámeljárás és a bürokrácia költségei. Ezt a problémát az uniós egységes piaci tagság megoldja, a szabadkereskedelmi megállapodás azonban nem – tette hozzá.

Az Európai Unió december közepi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy a brexitről, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról szóló tárgyalássorozat átléphet-e a kilépés feltételrendszeréről szóló jelenlegi első szakaszból a második szakaszba, amelynek fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének kialakítása lenne a brexit utáni időszakra.

Írországnak e döntésben komoly szava lesz – akár vétójogával is élhet –, mivel a továbblépés egyik feltétele az, hogy a brexittárgyalások jelenlegi szakaszában érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

E határon – amely az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi határa lesz – jelenleg semmiféle vám- és útlevélellenőrzés nincs, és sem Dublin, sem London, sem az észak-írországi pártok nem kívánják visszaállítani a fizikai határőrizeti rendszert.

Konkrét javaslatok azonban egyelőre nem születtek arról, hogy ezt miként lehetne elkerülni. A kérdés azért nehéz, mert London a brexit után szabályozni kívánja az Európai Unióból érkező bevándorlást, és éppen azért nem kívánja fenntartani tagságát az EU egységes belső piacán, mivel ennek egyik feltétele az unión belüli szabad munkaerő-áramlás alapelvének érvényesítése lenne.

A brit kormány ugyanakkor elveti azt az elképzelést is, hogy Észak-Írország valamilyen különmegoldással az EU belső piacának tagja maradhasson, London szerint ugyanis ezzel Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi térsége közé emelkedne belső vámhatár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.