Családi vita állhat a texasi tömegmészárlás hátterében

Információk szerint a lövöldöző, Devin Kelley valamiképp „kötődhetett" a négyszáz lelket számláló településhez.

MN
2017. 11. 06. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ámokfutó Devin Kelley volt apósa és anyósa abba a baptista templomba járt, ahol Kelley a tömegmészárlást elkövette a dél-texasi Sutherland Springsben – írja az MTI.

Joe Tackitt megyei seriff hétfőn reggel újságíróknak mondta el, hogy Devin Kelley volt apósa és anyósa nem rendszeresen ugyan, de Sutherland Springs templomába járt. „Bár nem helyi lakosok, de időről időre itt voltak” – fogalmazott a seriff. Hozzátette, hogy vasárnap azonban nem voltak ott az istentiszteleten.

Gregg Abbott texasi kormányzó az ABC televíziónak adott hétfő reggeli interjújában már sejtetni engedte, hogy a lövöldöző valamiképp „kötődhetett” a négyszáz lelket számláló településhez „Nem véletlenszerű volt a lövöldözés” – állította, és hangsúlyozta, hogy a rendőrség erőteljesen nyomoz ebben az irányban. A kormányzó Devin Kelley-t „nagyon zavart embernek” nevezte.

Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója elmondta, a tömegmészárlást nem fajgyűlöletből vagy vallási okokból követte el az ámokfutó, hanem szinte bizonyosan családi belső viták miatt, Kelley fenyegető üzeneteket küldött volt anyósának – írja a BBC.

Martin közölte: a fekete maszkban lövöldöző Kelley nem is vásárolhatott volna fegyvert, mert korábban Texasban ugyan folyamodott fegyverviselési engedélyért, de nem kapta meg. Az elutasítás okáról Martin Freeman nem szolgált részletekkel.

Kelley autójában három fegyvert találtak, de az eddigi információk szerint összesen négy fegyvert vásárolt az elmúlt egy esztendőben: kettőt Texasban, kettőt pedig Colorado államban. Az ámokfutó egy vízi parkban dolgozott, ahonnan öt hónappal ezelőtt elbocsátották. Azóta állás nélkül volt.

A 26 éves Devin Kelley vasárnap délelőtt istentisztelet közben kezdett lövöldözni a baptista templomban. Huszonhat embert megölt és több mint húszat súlyosan megsebesített. A mészárlás során megsebesített áldozatok közül hétfőn délelőtt tízen még mindig válságos, életveszélyes állapotban voltak. A halottak közül a legfiatalabb egy 18 hónapos gyermek volt.

A templom szomszédságában lakó helybéli férfi, Johnnie Langendorff fékezte meg Kelley-t, amikor – hallva a lövéseket – fegyvert ragadott és a templomban a férfira szegezte. Kelley eldobta a fegyverét és menekülni próbált. Langendorff üldözőbe vette. Az ámokfutó autójából felhívta az édesapját, és közölte vele, hogy „ezt nem éli túl”, majd főbe lőtte magát. Amikor az üldözésbe bekapcsolódó rendőrök megtalálták a kocsiját, a férfi már halott volt.

Még vasárnap, a késő esti órákban Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: Kelley 2010-től az amerikai légierő tagja volt. 2012-ben azonban hadbíróság elé állították a felesége és a gyermeke bántalmazásáért. Lefokozták, és el is bocsátották a légierőtől. Később elvált.

A fegyvert, amellyel a tömeggyilkosságot elkövette, még tavaly vásárolta, és bár San Antonio mellett lakott, a vásárláskor egy coloradói címet adott meg. 

Annak az iskolakerületnek a vezetője, ahová Sutherland Springs is tartozik, hétfőn elrendelte, hogy nemcsak Sutherland Springsben, hanem a környező települések iskoláiban is pszichológusok segítsenek a dráma feldolgozásában a diákoknak, családtagjaiknak és az oktatóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.