Egy furcsa barátság: Izrael együttműködne Szaúd-Arábiával Irán ellen

Az izraeli vezérkari főnök is úgy gondolhatja, hogy az ellenségem ellensége a barátom.

Kovács Áron
2017. 11. 17. 15:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael készen áll arra, hogy együttműködjön a „mérsékelt arab államokkal”, köztük Szaúd-Arábiával is, hogy szembeszálljanak Iránnal, amely az egész Közel-Keletet az irányítása alá kívánja vonni – mondta egy szaúdi hírportálnak Gadi Eizenkot tábornok, izraeli vezérkari főnök. Az izraeli hadsereg meg is erősítette, hogy valóban ez hangzott el a csütörtöki interjúban.

Izrael és Szaúd-Arábia közt nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat, mivel a sivatagi királyság egyszerűen nem ismeri el a zsidó államot – más arab országokhoz hasonlóan a szaúdiak is Palesztina megszállóinak tartják az izraelieket. Eizenkot tábornok most mégis azt mondta: készek arra, hogy hírszerzési információkat osszanak meg a szaúdiakkal, ha szükséges, hiszen vannak közös érdekeik.

A szunnita Szaúd-Arábia régóta szemben áll a síita Iránnal, és ez az ellentét átszövi az egész Közel-Keletet, például ellentétes oldalt támogatnak a szíriai és a jemeni polgárháborúkban. A feszültség az elmúlt napokban különösen megnőtt, miután a libanoni miniszterelnök, Szaad Haríri a szaúdi fővárosból, Rijádból jelentette be, hogy lemond, arra hivatkozva, hogy Irán a markában tartja országát.

A libanoni helyzet lehet a fő oka annak is, hogy Izrael kész szóba állni a szaúdiakkal. Az országban az egyik legjelentősebb erő a Hezbollah síita milícia, amely Irán befolyása alatt áll. Izrael pedig régóta ellensége a Hezbollahnak, legutóbb 2006-ban szabályos háborút is vívott a Libanon déli részét uraló szervezettel. Eizenkot szerint most ismét látják annak jeleit, hogy Irán megpróbálja eszkalálni a helyzetet.

Egy libanoni – a Hezbollahhoz közel álló – lap már egyenesen azt állítja, hogy megszerzett egy szaúdi külügyi dokumentumot, ami részletesen leírja a diplomáciai kapcsolat felvételének ütemtervét. Bár ennek hitelességét nehéz ellenőrizni, az Öböl menti arab országok egyre több jelét adják annak, hogy készek a történelmi kibékülésre Izraellel. Legutóbb a bahreini uralkodó beszélt arról, hogy mára kifáradt az arab országok bojkottja Izrael ellen.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.