Egyelőre kaotikus és kudarcos a déli nyitás

Változást jelenthet a feladatért felelős helyettes államtitkár lefokozása és a kereskedőházi szerződések felmondása.

Földi Bence
2017. 11. 07. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugandában nyit követséget a magyar kormány – terjedt el az ottani sajtó híradásai nyomán Magyarországon is a múlt hétvégén. Az információ az ugandai külügyminiszter, a tisztet 2005 óta egyetlen év (amikor az ENSZ közgyűlésének elnöke volt) kivételével betöltő Sam Kutesa hivatalának közleményéből derült ki. Ebben az szerepel: az afrikai állam hivatalosan is elfogadta a magyar kormány arra vonatkozó kérését, hogy diplomáciai képviseletet nyisson a fővárosban, Kampalában, méghozzá ügyvivői szinten. Erről az után adott ki közleményt az ugandai külügyi tárca, hogy Kutesa találkozott Dancs Ferenccel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkárával. Az ugandai miniszter feltehetően tárgyalt már mindezekről még szeptemberben magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel is, amikor egyeztettek az ENSZ-közgyűlés alatt New Yorkban. Akkor a magyar tárcavezető egyébként tunéziai és horvát kollégájával, valamint az Arab Liga főtitkárával is tárgyalt.

Nem ez az egyetlen meglepő képviseletnyitási hír a közelmúltban: egy líbiai hírportál arról számolt be, hogy Hollandia, Észak-Korea és Magyarország újranyitotta nagykövetségét a polgárháború sújtotta országban. Akkor külügyes forrásunk cáfolta a Libyan Express értesülését, ugyanakkor elismerte, zajlik annak előkészítése, hogy a közeljövőben visszatérjenek az egyre biztonságosabbá váló Tripoliba. A líbiai külképviselet újranyitása nem légből kapott ötlet, hiszen 2011-ben, a NATO-bombázás alatt az utolsók között zártuk be.

Az előbbiek alapjában véve illeszkednek a 2011-es keleti nyitás mintájára 2015-ben a külügyminisztérium által meghirdetett úgynevezett déli nyitás politikájába. A stratégia – amit Szijjártó Péter szerint nem a magyar kormány talált ki, hanem másoktól másolta – célja főként az afrikai és latin-amerikai külgazdasági és külkapcsolatok fellendítése. Mint a bejelentéskor a tárcavezető közölte, 2014–2015-ben négy nagykövetséget és hat kereskedőházat nyitottak a két térségben.

Csakhogy a kereskedőházak története nem sikersztori – különösen nem a déli nyitás tekintetében. A Napi.hu információi szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőházak (MNKH) Zrt. több dél-amerikai országban felmondta az érvényben lévő szerződéseket a helyi kereskedőházakat működtető partnerekkel. A kiválasztott üzletemberek ez után már nem kapnak költségtérítést, de továbbra is köthetnek üzleteket az MNKH megbízásából – az ecuadori és perui megbízott vállalta is, hogy ingyen dolgozik tovább a külgazdasági kapcsolatok javításán a Napi.hu értesülése szerint. Egyébként a portál úgy tudja, a perui partnerek a limai nagykövetség közelmúltban tartott megnyitóján még nem tudtak arról, hogy hamarosan megszűnik a szerződésük. Alig néhány héttel ezelőtt hasonló lépésre szánta el magát az MNKH az afrikai képviseletein is, felmondva az összes élő megállapodást. Az, hogy a zrt. szerződéseket bontott, annyira nem is meglepő fejlemény, ugyanis a HVG.hu által egy éve kikényszerített iratok már árulkodtak a hálózatépítési anomáliákról.

A magyar külpolitika külgazdasági vonalának erősítése, valamint a déli nyitás alapjában véve racionális ötletnek látszott, hiszen mindkét régióval fejleszteni lehetett volna a kapcsolatokat, méghozzá külgazdasági alapokon. Érezte ennek szükségességét a kormány is, Bus Szilveszter személyében helyettes államtitkárt is kijelöltek a feladatra, ugyanakkor úgy fest, stratégiáról szó sincs, csupán következetlen kapkodásról. Nem csoda, hogy a teljes magyar külkereskedelemből mindössze három százalékot bonyolítanak le afrikai és latin-amerikai országokkal együttesen. A kormánynak is feltűnhetett, hogy nem sikeres a déli nyitás, a helyettes államtitkár ugyanis eggyel hátrébb lépve nagykövet lesz Thaiföldön – ami nem része a déli nyitásnak. Az MNKH szerződésbontásai is nagy átszervezés előjelei lehetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.