Egymillió jemeni élete múlhat a Vöröskereszt támogatásán

A segélyszervezet rengeteg üzemanyagot vesz, enélkül leállnának két jemeni nagyváros vízszivattyúi is.

MTI
2017. 11. 29. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen üzemanyagot vásárol a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) a szivattyúk működtetéséhez, hogy egy hónapig vízzel láthasson el egymillió embert a tengerparti Hodeidában és a hegyvidéki Taízban – közölte a bizottság szerdán.

Az üzemanyaghiány Jemenben olyan súlyossá vált a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció – jelenleg részben feloldott – blokádja miatt, hogy kilenc városban leálltak a vízművek szivattyúi, közölte Iolanda Jaquemet, az ICRC egy szóvivője.

Jaquement úgy fogalmazott, hogy végső megoldásként a bizottság 750 ezer liter üzemanyagot vásárol.

Az üzemanyaghiány Jemen több más létfontosságú szektorára is hatással van: a köztisztaságra, az egészségügyre, az élelmiszeriparra, nem beszélve arról, hogy az árak a csillagos egekbe emelkedtek. Az áruszállításhoz, a kórházak generátoraiknak működtetéséhez, vakcinák és gyógyszerek hűtéséhez mind-mind üzemanyagra van szükség – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette:

már több mint egy tucat egészségügyi létesítmény kényszerült felfüggeszteni működését a súlyos vízhiány miatt.

A Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció november 6-án szigorította meg a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját, miután az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. Habár Teherán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyverrel is ellátja őket. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak.

Szaúd-Arábia 2015 márciusa óta avatkozik be a jemeni konfliktusba, amely a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszik között zajlik. Rijádot számtalanszor bírálták amiatt, hogy jemeni bombázásainak rengeteg civil áldozata van, a koalíció jelenléte pedig csak rontott a jemeniek életkörülményein.

Rijád a hétvégén lazított a blokádon, szabad utat engedve a segélyszállítmányok beszállításához. Ezt bár humanitárius szervezetek üdvözölték, figyelmeztettek, hogy sokkal nagyobb erőfeszítésekre és több árucikkre, köztük egészségügyi eszközökre van szükség. Hodeidába vasárnap 5500 tonna liszt érkezett.

Jemen folyamatosan humanitárius katasztrófával néz szembe azóta, hogy az arab koalíció beavatkozott a 2014-ben kirobbant konfliktusba.

Az ország 27 millió lakosából 17 millió szenved élelmiszerhiánytól, közülük 7 millió már gyakorlatilag éhezik.

Az olajban gazdag, de a régió legszegényebb országának számító Jement ráadásul kolerajárvány is sújtja, mintegy 945 ezren betegedtek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.