Életfogytiglani börtönre ítélték Hágában az utolsó európai népirtót

A bírákkal ordibáló Ratko Mladic egykori boszniai szerb parancsnokot ki kellett vezetni a teremből.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 22. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Hágában Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, akit tíz vádpontban talált bűnösnek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

Az ítélethirdetés az ügy súlyának megfelelő feszültségben zajlott, Mladicot ki is kellett vezetni a teremből, épp miközben az ítéletet ismertették – írja a BBC. A felfokozott indulatok nem meglepők, hiszen a több ezer életet követelő srebrenicai mészárlásról, illetve Szarajevó tízezer halálos áldozattal járó ostromáról volt szó. A Mladic elleni, eredetileg 11 pontos vádiratban kétrendbeli népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények – egyebek mellett gyilkosság, deportálás, kényszer-kitelepítés, üldözés, túszejtés – szerepelnek.

A bűncselekményeket az 1992–1995-ös, százezer halottat követelő boszniai háború idején követték el. A legsúlyosabb vádpont szerint Ratko Mladic részt vett a srebrenicai népirtásban, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában.

A vádirat szerint Mladic részt vett a boszniai szerbek azon tevékenységében is, amelynek a célja a Bosznia szerbek által magukénak vallott területén élő bosnyákok és horvátok tartós eltávolítása volt.

Az ítélet maratoni hosszúságú tárgyalássorozat után született meg, hiszen 530 tárgyalási napot tartottak, csaknem hatszáz tanút hallgattak meg, és 106 bűncselekménnyel kapcsolatban tízezer bizonyítékot vizsgáltak meg. A Mladic bűnösségét megállapító folyamat valószínűleg a legjelentősebb háborús bűnösségről szóló tárgyalássorozat a második világháború utáni nürnbergi per óta. „Egyértelműen a gonosz megtestesítője rengeteg túlélő és áldozat szemében, ezért különösen fontos a mostani tárgyalás, és azért is, mert valamiféle elégtételt szolgáltat az ítélethirdetés pillanatára sok éve váró embereknek” – nyilatkozta a Guardiannek még kedden Serge Brammertz, a jugoszláviai háborús bűncselekmények feltárására szolgáló eseti törvényszék vezető ügyésze.

A boszniai szerbek háború alatti politikai vezetőjét, Radovan Karadzicot tavaly ítélték el népirtásért a srebrenicai tömeggyilkosság ügyében. A korabeli felvételeken látszik, ahogy Mladic parancsokat oszt katonáinak röviddel azelőtt, hogy a mészárlás megkezdődött volna.

Mladicot először 1995-ben helyezték vád alá, ám azóta is tartja magát a vélemény, miszerint a Boszniában akkortájt békefenntartási feladatokkal megbízott NATO-erők nem fektettek túl nagy energiát az elfogásába, főleg azért, mert tartottak attól, hogy a katonai vezetőt csak nagyobb csata, esetleg vérfürdő árán vehetnék őrizetbe.

Mladic végül a britek, a franciák és a németek erőteljesebb fellépése után 1997-ben kezdett bujkálni a hatóságok elől, egy idő után Boszniát elhagyva Szerbiában talált menedéket.

A már idézett Serge Brammertz szerint végül azért sikerült elfogni a hírhedt parancsnokot, mert az európai országok összefogtak, és csak arra az esetre ígértek Szerbiának részt az európai integrációból, ha Belgrád segít kézre keríteni a háborús bűnökkel gyanúsított személyeket. Végül a szerb rendőrség 2011 májusában fogta el Mladicot nem messze a szerb–román határtól.

 

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a szerb nép \"szégyenteljes arculcsapásának\" nevezte az ítéletet: \"Mladic ügyében nem egy bíróság, hanem csak a történelem hozhat ítéletet\" - fogalmazott Milorad Dodik, aki hősnek nevezte a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt elítélt egykori boszniai szerb katonai parancsnokot. Szerinte a szerdai ítélet senkinek sem okozott meglepetést, de minden bizonnyal megerősíti azt a szerb megítélést, amely szerint Ratko Mladic hős hazafi volt.

Szerinte a délszláv háborúk áldozatai számára is megalázó az ítélet, a hágai Nemzetközi Törvényszék ugyanis a szerb áldozatokat semmibe veszi, és szerbellenes ítéleteket hozott az utóbbi két évtizedben. Úgy fogalmazott: a szerb áldozatokat kétszer gyilkolták meg, egyszer, amikor a horvátok vagy a bosnyákok megölték őket, és egyszer, amikor a Nemzetközi Törvényszék nem akart nekik igazságot szolgáltatni.

   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.