Ellenőrök nyomoznak a muszlim kislányok fejkendője miatt

Nagy-Britanniában a muszlim általános iskolákban arról kérdezik a gyerekeket, kényszerből viselik-e a hidzsábot.

Garamvölgyi Flóra
2017. 11. 21. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy botrányt kavart a brit muszlim közösségek körében, hogy tankerületi ellenőrök muszlim gyerekeket faggattak arról, valóban önszántukból viselik-e a hidzsábot, vagyis a hajukat takaró fátylat. Az ellenőrzés vasárnap indult el több iskolában is, miután a tankerületi ellenőrök vezetőjéhez, Amanda Spielmanhoz került információ szerint a fiatal lányokat megkérdezték, a családjuk vagy éppen az oktatási intézmény kényszeríti-e őket a vallási előírásoknak megfelelő viseletre.

Spielman szerint ezek az iskolák megsértik az egyenlőségre vonatkozó törvényt, hiszen a fiúkra semmilyen öltözködési szabály nem vonatkozik – az ilyen jellegű előírások elnyomónak minősülhetnek. A másik problémát abban látták a felügyelők, hogy a kendő viselése már egy korai életszakaszban nemileg beskatulyázza a lányokat, hiszen hagyományosan a nők csak az első menstruációjuk után viselik a hidzsábot (vagy a burkát) a férfiak jelenlétében, hogy kifejezzék az „erkölcsösségüket”. Ezek az intézmények pedig, ahol a szabályzatban szerepelt az „egyenkendő”, általános iskolák voltak, ahová 14 év alatti gyerekek járnak, akik még alig, vagy egyáltalán nem ebben az életkori szakaszukban járnak.

A Sunday Times legfrissebb felmérése szerint Anglia 800 általános iskolájának a 18 százalékánál szerepel a hidzsáb az öltözködési szabályzatban – a legtöbbnél azonban ez a pont csupán opcionális. Az iszlám iskolák 42 százaléka – amelyből 27 általános iskola – előírja a muszlim vallási erőírásoknak megfelelő fejkendőt, amely teljes egészében eltakarja a lányok haját. Az Országos Világi Társaság (NSS) levélben kérte Justine Greening brit oktatási minisztert, hogy a muszlim lányok szabad döntéssel rendelkezzenek öltözékükkel kapcsolatban. Az NSS szerint ez alapvető emberi jog lenne, amely minden embert, minden gyermeket megillet. Az ügy mellett egy muszlim feminista aktivista, Aisha Ali-Khan is kiállt, aki úgy véli, hogy a hidzsábot minden általános iskolából ki kéne tiltani, hiszen az ennyire fiatal gyerekek „még nem képesek önálló döntésekre.”

Nagy-Britannia muszlim tanácsának főtitkára, Harun Khan szerint azonban egészen másról van szó. „Egyértelmű üzenetről van szó, hiszen az egyenruhák viselésével kapcsolatban kizárólag a muzulmán lányokat célozták meg, csak őket kérdezgették arról, szeretnék-e viselni a fejkendőt. Sajnos ezzel azt közvetítik a brit nők felé, hogy bár szabadon viselhetnek hidzsábot, a szervezet jobban örülne neki, ha nem ezt választanák.”

A muszlim nők hagyományos viselete nem csak Nagy-Britanniában osztotta meg a közvéleményt. Ausztriában például október elsején lépett életbe az a törvény, amely megtiltja a burka viseletét. A teljes testet, így a nők arcát is eltakaró ruhanemű ugyanis szakértők szerint komoly biztonságpolitikai kockázattal jár, hiszen előfordult már, hogy a terroristák ez alá rejtették pokolgépeiket, ezért sok helyen, így Franciaországban is ellenzik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.