Hillary Clinton „lecserélését” fontolgatta a pártelnök?

Éles bírálatok érték Donna Brazile állításait.

MN
2017. 11. 05. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Washington Post – amely megkapta a megjelenésre váró könyv egyik példányát – közölte azt a részletet, amelyben Brazile arról ír, hogy tavaly szeptemberben, miután a 2001. szeptember 11-ei terrorcselekmény New York-i megemlékezésén Hillary Clinton összeesett, komolyan szóba került, hogy a novemberi elnökválasztáson már Joe Biden legyen a párt elnökjelöltje – írja az MTI.

Brazile úgy ítélte meg, hogy a Clinton-kampány „vérszegény”, és „a vereség szaga lengi körül”. A Demokrata Párt akkori vezetője, részletezve a párton belüli megosztottságot, a könyvben kifejtette, hogy a Clinton lecserélését célzó egyeztetéseket zárt ajtók mögött meg is kezdte. Nemcsak Hillary Clintont, hanem alelnökjelöltjét, Tim Kaine virginiai szenátort is el akarta mozdíttatni. Tizenkét lehetséges új elnökjelölt neve merült fel – állította –, végül Joe Biden és Cory Booker New Jersey-i szenátor alelnökjelöltségét tartotta a legkomolyabban vehető választásnak.

A volt pártelnök arról nem számolt be, hogy tervét és személyi javaslatait kivel vitatta meg.

A CNN hírtelevízió a The Washington Postban megjelent részletek után a Demokrata Párt belső ügyeit jól ismerő szakértőket szólaltatott meg, akik egyöntetűen azt hangoztatták: Brazile az elnökjelölt cseréjéről egyedül nem is dönthetett volna. A párt szabályzata szerint ugyanis az elnökjelölt vagy az alelnökjelölt halála, lemondása vagy akadályoztatása esetén a pártelnöknek a demokrata párti vezetők és kormányzók részvételével kongresszust kell összehívnia, s csakis a kongresszus jogosult új elnökjelöltet, illetve alelnökjelöltet megnevezni.

A Clinton-kampány száz volt munkatársa szombaton nyílt levelet tett közzé, amelyben élesen bírálta Donna Brazile állításait. „Belefáradtunk, hogy azok mondják el a nagyvilágnak, hogy milyen is volt ez a kampány belülről, akik nem voltak részesei a kampánynak” – írták a volt munkatársak, köztük Huma Abedin, Clinton bizalmasa és személyi titkára, John Podesta volt kampányfőnök és Robby Mook volt kampánymenedzser. Az aláírók azzal is megvádolták a volt pártelnököt, hogy hitelesnek tartva terjeszti „az oroszok és politikai ellenfeleink által terjesztett propagandát elnökjelöltünk egészségi állapotáról”.

Hillary Clinton egészségi állapotáról a tavalyi elnökválasztási kampányban sok szó esett, mivel többször egyensúlyi és beszédzavarokkal küszködött. Az elnökjelölt még 2012-ben kisebb műtéten esett át, amikor életveszélyes vérrögöt távolítottak el a koponyájából. Clinton néhány héttel ezelőtt Londonban esett össze, amikor a választásról szóló könyvének bemutatója alkalmából a BBC-ben kellett volna megjelennie.

Donna Brazile könyvéből az első részletek csütörtökön, politikai bombát robbantva kerültek nyilvánosságra. A Demokrata Párt volt vezetőjének akkor azon állításait közölte a Politico című lap, melyek szerint Hillary Clinton a pártot illető pénzeket használt a saját kampányára.

Brazile azt állítja: Hillary Clinton kampánya 2015-ben, még a pártbeli előválasztások előtt etikátlan egyezséget kötött a Demokrata Országos Bizottsággal, amely alapján később az a kampányadományokból jutott finanszírozáshoz. Ezzel azonban Clinton anyagilag függő helyzetbe hozta azt a testületet, amelynek elvileg semlegesnek kellett volna maradnia a Bernie Sandersszel vívott előválasztási küzdelmében. A vermonti szenátor végül alulmaradt, Clinton lett a párt elnökjelöltje. Donna Brazile azonban addig azért nem merészkedik, hogy ez a Clinton-lobbi vagy törvénytelen befolyásolás miatt következett be, ő is úgy látja, hogy Clinton volt a támogatottabb, alkalmasabb jelölt.

Sanders hívei régóta állítják, hogy a párt bizottsága és vezetői a 2016-os előválasztás során elfogultak voltak Clinton javára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.