Idáig kétszáz embert fogtak el a szaúdi leszámolásban

Őrizetbe veszik az olajmonarchia régi befolyásos vezetőjét, 100 milliárdos korrupciós üggyel gyanúsítják őket.

MN
2017. 11. 09. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázegy embert vettek őrizetbe a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság intézkedései nyomán Szaúd-Arábiában – jelentette be csütörtökön Szaúd al-Modzseb szaúdi főügyész.

A vádhatóság szerint az olajmonarchiában mintegy 100 milliárd dollárt (mintegy 27 ezer milliárd forintot) sikkasztottak el vagy „tüntettek el” korrupciós ügyletekben az utóbbi évtizedekben. A főügyész nem fejtette ki, hogy pontosan mely időszakra utalt.

Al-Modzseb nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak személyazonosságát, amit a személyiségjogaik védelmével indokolt. Hozzátette, hogy számos bankszámlát fagyasztottak be a nyomozással összefüggésben, az AP amerikai hírügynökség mintegy 1700-at.

Al-Modzseb megjegyezte: 208 embert hallgattak ki, csütörtökön hetet elengedtek.

Múlt héten bombaként robbant a hír, hogy Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre, uralkodói rendelettel, írja az MTI.

Megfigyelők szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a korrupcióellenes intézkedésekkel próbálja megszilárdítani hatalmát és leszámolni ellenfeleivel. A helyzetet egyébként tovább bonyolítja, hogy a királyi család egyik letartóztatott tagja a legfrissebb hírek szerint az őrizetbe vétel során életét vesztette. Egy helikopterbalesetben pedig néhány hete ugyancsak a királyi család kiemelt tagja halt meg, és most – a letartóztatások miatt – sokan kétségbe vonják, hogy valóban baleset történt.

Mint a Magyar Nemzet összefoglalójában olvasható, bin Szalmánt néhány hónappal ezelőtt nevezték meg trónörökösnek, ő pedig egyrészt reformprogrammal, másrészt a régi hatalmi elit eltávolításával készíti elő a terepet: a fejlesztések főként azt célozzák, hogy Szaúd-Arábia elszakadhasson az olajfüggéstől, és hogy társadalmilag is kevésbé merev legyen – az enyhülés apró jele az is, hogy a nők is legálisan vezethetnek a férfiak uralta országban. 

Mohamed bin Szalmán egyúttal háborút folytat Jemenben, hogy megrendszabályozza a lázadó, a szaúdi területeket gyakran támadó húszikat – egyre nyíltabban fenyegeti háborúval Iránt is, mivel az országot a húszik háttérszövetségesének, katonai támogatójának tartja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.