Ideiglenes táborokban helyezik el a Mianmarba visszatérő rohingjákat

Mianmar csütörtökön állapodott meg Bangladessel, hogy két hónapon belül megkezdődhet a menekültek hazatérése.

MN
2017. 11. 25. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenes menekülttáborokban helyezik el a Bangladesből Mianmarba önkéntesen visszatérő rohingja menekülteket – jelentette be szombaton az MTI beszámolója szerint Abdul Haszan Mahmud Ali bangladesi külügyminiszter.

Mianmar és Banglades csütörtökön előzetes megállapodást kötött arról, hogy két hónapon belül megkezdődhet a menekültek hazatérése.

A tárcavezető szerint egy meghatározott időre rögtönzött szálláshelyeken helyezik majd el Mianmarban a muzulmán kisebbség tagjait. „A legtöbb házat felégették. Hol tudnának élni, miután hazatértek? Nem lehetséges, hogy fizikailag a saját otthonukba térhessenek vissza” – mondta Ali.

Mianmari tisztségviselők szerint falvakat emelnek a rohingjáknak korábbi otthonuk közelében, az előre gyártott elemekből álló házakhoz India és Kína ajánlott fel építőanyagot.

Kjav Tint Szve, a mianmari államtanácsosi hivatal minisztere közölte: három hét múlva kezdi meg működését a visszatelepítési megállapodás végrehajtásáért felelős, bangladesi és mianmari tisztségviselőkből álló munkacsoport. Értesülések szerint a mianmari hatóságok a visszatérőket nemzetiséget igazoló személyazonosító kártyával is ellátnák, bár a legtöbb rohingja eddig elutasította ezt az intézkedést.

A nap folyamán a bangladesi külügyminiszter közölte azt is, hogy Mianmar és Banglades elfogadta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) segítségét a rohingják Bangladesbe menekült tagjainak hazatelepítésében. Maga az UNHCR is hangsúlyozta pénteken: Arakán mianmari szövetségi államban nincsenek meg a szükséges feltételek az emberek biztonságos és fenntartható visszatelepítéséhez. Adrian Edwards szóvivő kiemelte: az ENSZ-szervezet kész segíteni, de még nem láthatták a csütörtökön aláírt dokumentumot. Fontosnak nevezte, hogy a visszaküldött emberek végül ne gettókban vagy kényszerű elszigeteltségben éljenek.

Mianmarból több mint hatszázezer rohingja menekült el augusztus óta a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg tisztogató műveletei miatt. Az UNHCR szerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.