Indiában súlyosabb az alultápláltság, mint Észak-Koreában

Bár az ENSZ az ezredfordulón célul tűzte ki az extrém éhezés felszámolását, igazán komoly eredményeket ezen a téren máig nem sikerült elérni.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 26. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Egyesült Nemzetek Szervezete az ezredfordulón célul tűzte ki az extrém éhezés felszámolását, mára sajnos látszik, hogy a reményt keltő jelek ellenére igazán komoly eredményeket ezen a téren máig nem sikerült elérni. A Global Hunger Index nevű felmérés szerint legalábbis a mai napig van olyan ország, ahol nagyon súlyos problémát jelent az alultápláltság, és bár a világ egyes szegleteiben sikerült visszaszorítani a humanitárius válságot, a háborúk, illetve a mélyszegénység sok esetben gátat vet a jó szándékú kezdeményezéseknek.

Év elején az ENSZ bejelentette, hogy négy ország – Nigéria, Szomália, Dél-Szudán és Jemen – több mint húszmillió lakóját fenyegeti az éhezés. A mostani jelentés szerint azonban mégsem ezeken a helyeken a legsúlyosabb a helyzet, hanem a Közép-afrikai Köztársaságban – százas skálán 50,9-es értéket értek el, egyedüli országként kerültek 50 pont fölé. Ez az érték úgy jön ki, hogy a kutatást végzők kombinálták az adott országban élő alultápláltak arányát, a gyermekéhezés, a gyermekalultápláltság mértékét az öt év alattiak halandóságával.

A 4,7 millió lakosú afrikai ország hosszú évekig szenvedett a politikai instabilitástól, egymás után jöttek a belső villongások, egy 2013-ban kitört válság során pedig – a Világbank adatai szerint – a lakosság negyede elmenekült lakhelyéről. Ennek ellenére 2016 óta az ország vezetése viszonylag stabilnak mondható, így talán a szociális helyzet is javulhat idővel. A lista első öt helyét csak afrikai országok foglalják el, a közép-afrikaiak után sorrendben Csád, Sierra Leone, Madagaszkár és Zambia következik.

Azonban az éhezés korántsem csak afrikai probléma, Ázsiában is komoly gondok vannak. Különösen elkeserítő a helyzet a lista 6. helyén első ázsiaiként szereplő Jemenben, vagy éppen a 13. Afganisztánban. Jement a háború alaposan megtépázza, ráadásul az országban rendkívüli kolerajárvány súlyosbítja a helyzetet, november második felében már több mint 940 ezer fertőzésgyanús esetet regisztráltak. Tetézi a bajt, hogy nem igazán látszik, hogyan lehetne megoldani a Szaúd-Arábia vezette koalíció és az Irán által támogatott húszi lázadók között feszülő konfliktust. De hasonló módon örök háborúba ragadt Afganisztán is. A folyamatos harcok, az iszlamizmus és a Nyugat enyhén szólva is félresikerült demokráciaexportja lökik a mélybe a közép-ázsiai országot. 

És noha Afganisztán után az ázsiai listán Pakisztán van a legrosszabb helyzetben, az talán meglepő, hogy a felmérés szerint az éhínség súlyosabb Indiában, mint Észak-Koreában. Mert míg utóbbi a globális listán a 27. helyet foglalja el, az elmúlt években robbanásszerűen fejlődő Indiában a világon a 19. legsúlyosabb a helyzet, annak ellenére, hogy a soknemzetiségű ország a világ második legnagyobb élelmiszertermelője. Ám azzal együtt, hogy elemzők dicsérik India gazdasági versenyképességét, a vállalkozási szabadságot, valamint az innovációt, ha valami tönkre tud tenni egy mégoly ígéretesen is teljesítő országot, az a korrupció, és a megoldatlan szegénység. Ám ne legyünk igazságtalanok: a Forbes elemzése szerint az alultápláltak aránya az 1992-ben mért 21,7 százalékról mégiscsak le tudott csökkenni 14,5 százalékra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.