Ismét növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás

Idén a tavalyinál 2 százalékkal többet küldtünk a levegőbe a szennyező anyagból.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 13. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromévnyi stagnálás után 2017-ben ismét növekedhetett a világ szén-dioxid-kibocsátása, a Phys.org cikke szerint idén a tavalyinál 2 százalékkal többet küldtünk a levegőbe a szennyező anyagból. A vizsgálat eredményeit a Bonnban jelenleg zajló ENSZ Éghajlatváltozási Konferencián (COP23) jelentették be, és már csak azért is aggasztó mindez, mert a mostani növekedéssel együtt egyre kisebb az esélyünk arra, hogy elérjük a kitűzött célt, miszerint bolygónk éghajlatát nem engedjük 2 Celsius-foknál többel növekedni.

Hogy milyen elképesztő mértékű szennyezésről beszélünk, arról álljon itt egy adat: 2017-ben a számítások szerint 41 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott az emberiség a levegőbe. Ennek több mint negyedéért, 28 százalékáért Kína a felelős, és a növekedés is nagyrészt az ő „érdemük”. A kínai termelés ugyanis szépen növekedett, 2016-hoz képest három százalékkal többet füstöltek el. A gyárak ugyanis több terméket állítottak elő, az energiatermelésben pedig a kevés eső miatt visszaesett a vízerőművek hozzájárulása. Minderre Pekingnek annak fényében is oda kell figyelnie, hogy sokan már azt várják tőlük, hogy a Donald Trump-vezette Egyesült Államok nemzetközi színtérről történő visszahúzódásával párhuzamosan nagyobb szerepet vállalnak a nemzetközi politikai színtéren.

És ha már szóba került az Egyesült Államok: a párizsi klímaegyezményt a mai napig nem támogató ország kibocsátása a balsejtelmek ellenére csökkent, igaz, mindössze 0,4 százalékkal. Európa is kevesebb szén-dioxidot eresztett a légkörbe, ám hasonlóan kicsi, 0,2 volt a csökkenés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.