Juncker: Nem jogsértőek a spanyol kormány intézkedései

Az Európai Bizottság elnöke bízik a belga és a spanyol bíróságok függetlenségében.

MN
2017. 11. 07. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sértik a jogállamiság elveit a madridi kormány intézkedései, ellenkezőleg: azok járnak el törvénysértő módon, akik nem tartják tiszteletben a spanyol alkotmányos előírásokat – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a katalán függetlenségi mozgalom vezetőire utalva – írja az MTI.

Juncker a VRT flamand közszolgálati televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: bízik a belga és a spanyol bíróságok függetlenségében, illetve abban, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és korábbi kormánya négy, szintén Belgiumban tartózkodó tagja tisztességes eljárásban fog részesülni. A brüsszeli testület vezetője azon véleményének adott hangot, hogy a katalán válság nem európai szintű ügy, és megismételte korábbi kijelentését, miszerint a konfliktus kizárólag a spanyol alkotmányos és jogi kereteken belül rendezhető.

Hozzátette, hogy a bizottság „óvatos álláspontot” képvisel a kérdésben, és ez talán nem szimpatikus mindenki számára, „az Európai Unió ugyanakkor olyan jogszabályokon alapul, amelyeket tiszteletben kell tartani”. Szakértők rámutattak, hogy a katalán vezetők erőfeszítései eddig rendre kudarcot vallottak az ügy nemzetközi szintre emelését illetően, az Európai Unió ugyanis a jelek szerint szilárdan kiáll Madrid mellett. A belga sajtó eközben arról számolt be, hogy megérkezett az a mintegy kétszáz katalán polgármester Brüsszelbe, akik a leváltott barcelonai kormány ott tartózkodó egykori tagjaival kívánnak megbeszélést folytatni, illetve fel szeretnék hívni a figyelmet Katalónia ügyére.

A spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást a menesztett katalán kormány, illetve a barcelonai parlament elnökségének tagjai ellen. A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon. A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és társai ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.