Katalán polgármesterek tanácskoznak Brüsszelben

A spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen indíthat eljárást a népszavazás miatt.

MTI
2017. 11. 06. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap információi szerint Miquel Buch, Premia de Mar település polgármestere, a katalán önkormányzati társulás (ACM) elnöke a Catalunya Radio csatornának adott interjújában azt közölte, hogy a Brüsszelbe érkező önkormányzati vezetők megbeszélést folytatnak a Katalóniában kialakult helyzetről, a spanyol rendőrség fellépéséről, a további jogi és politikai lehetőségekről.

Lapinformációk szerint a spanyol ügyészség száznál is több katalán polgármester ellen tervez eljárást indítani, azzal vádolva őket, hogy együttműködtek a leváltott helyi kormányzattal az október 1-jén tartott függetlenségi népszavazás megszervezésében.

Az egynapos találkozó alkalmat ad arra, hogy Európa fővárosában vitassák meg a katalán helyzetet és a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, amelyre hivatkozva Madrid feloszlatta a katalán kormányt, és előre hozott regionális választást jelentett be – közölte a politikus.

Sajtóinformációk szerint a Spanyolország északkeleti régiójának függetlenségét ellenző katalán vállalkozók szövetsége is ülést tart kedden Brüsszelben. A vállalkozók az Európai Parlament épületében folytatnak megbeszélést EP-képviselőkkel.

Spanyolországban lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolják Katalónia menesztett kormányfőjét, miután a térség vezetése az október eleji, alkotmányellenes névszavazást követően egyoldalúan kinyilvánította Katalónia függetlenségét. A spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket, és előre hozott helyi választást írt ki.

Vasárnap feladta magát a belga rendőrségen a volt katalán elnök és feloszlatott kabinetjének Belgiumban tartózkodó négy tagja. Az ügyükben eljáró vizsgálóbíró több mint tíz órán át tartó kihallgatás után, hétfőre virradóra azt közölte, hogy Puigdemont-t és volt minisztereit szabadlábra helyezi, amíg az illetékes bíróság nem dönt arról, hogy kiadhatók-e a spanyol hatóságoknak.

Bírósági engedély nélkül nem hagyhatják el az országot, és tizenöt napon belül meg kell jelenniük a bíróságon. Tájékoztatniuk kell a hatóságokat a hollétükről, és eleget kell tenniük a rendőrségi vagy bírósági idézéseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.