Két hetet kapott May az EU-tól, hogy tegyen több pénzt az asztalra

A 27-ek meglepően egységesek, nem tárgyalnak semmiről, míg a válás költségeit nem rendezték a britekkel.

MN
2017. 11. 17. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készen állunk arra, hogy már decemberben áttérjünk a tárgyalások második fázisára, ehhez nagyobb előrelépést kell látnunk az Egyesült Királyság részéről – mondta a brexittárgyalásokról a göteborgi szociális csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki „egyértelművé tette” Theresa May brit miniszterelnök számára, hogy ennek a bizonyos haladásnak két héten belül meg kell történnie, különben „nem lesz abban a helyzetben”, hogy decemberben előterjessze a jövőbeni kapcsolatokról szóló irányelveket a tanácsban.

Hogy pontosan mit jelent ez a haladás, azt a BBC honlapja fedi fel, ahol azt írják: az EU azt várja Maytől, hogy tegyen le több pénzt az asztalra. Az EU részéről továbbra is ahhoz ragaszkodnak, hogy akkor lehet a brexit utáni kapcsolatokról – például a Londonban remélt szabadkereskedelmi megállapodásról – tárgyalni, ha megegyeztek a válás feltételeiben, például abban, mennyi pénzt fizet be Nagy-Britannia az EU büdzséjébe, illetve mi lesz az ír–északír határral.

A brit álláspont szerint 2020-ig 20 milliárd fontot (7000 milliárd forintot) hajlandók fizetni, hogy más EU-tagállamok pénzügyi helyzete ne romoljon, vagyis ne neki kelljen másoknak többet befizetni a britek távozása miatt. A brüsszeli álláspont szerint azonban többet kellene, hogy hozzájáruljanak a hosszabb távú kötelezettségvállalásokhoz is, mint a regionális fejlesztések vagy a brit EU-tisztviselők nyugdíja. 

Az EU 27 maradó tagállama meglepően egységes ebben a kérdésben. Stefan Lovren svéd pénzügyminiszter is kijelentette például, hogy a briteknek tisztázniuk kell, mit is értenek pénzügyi felelősség alatt. Emmanuel Macron francia elnök pedig arról beszélt, hogy mind egyetértenek abban, nem tárgyalnak a jövőbeli kapcsolatokról, amíg a válás részleteit el nem rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.