Kicsi az esélye, hogy Mladic elítélése segíti a boszniai megbékélést

A szakértő szerint az áldozatok túl enyhének, a boszniai szerb vezetés szerbellenesnek tartja az ítéletet.

MN
2017. 11. 23. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aleksandar Vucic szerb államfő újvidéki nyilatkozatában arra szólította fel a szerbeket, hogy a Ratko Mladic ügyével kapcsolatos ítélethirdetés után kezdjék el a jövőépítést. Ám a remények ellenére kicsi az esély arra, hogy Ratko Mladic elítélése segíti a bosznia-hercegovinai megbékélést, mert az áldozatok túl enyhének, a boszniai szerb vezetés pedig szerbellenesnek tartja a verdiktet – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Balkán-szakértője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ördögh Tibor annak apropóján nyilatkozott erről, hogy szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék egyebek között népirtás és emberiség ellen elkövetett bűnök miatt első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szakértő azt mondta, a háborús események élményét generációról generációra továbbörökítik a családok, és a boszniai szerbek szeparatizmusa sem segíti a folyamatot.

Hozzátette: mindennek ellenére a Mladic elleni ítélet mérföldkőnek tekinthető, hiszen ő volt az utolsó „nagy hal”, aki ellen eljárás indulhatott a boszniai háború nyomán. Az ítélet kimondja, hogy ő az egyik legfőbb felelőse a boszniai háborúnak, és többek között közreműködött a srebrenicai mészárlásban és Szarajevó ostromában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.