Kína jobbról előzi a Nyugatot energiaügyben

Elstartolt a környezetvédelmi csúcs. Akkor se történik semmi, ha Trump tényleg kilép a klímaegyezményből.

Kuthi Áron
2017. 11. 06. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami sok, az sok – nyilatkozta röviden Fidzsi miniszterelnöke a Bonnban hétfőn kezdődő nemzetközi klímakonferenciára érkezvén. Frank Bainimarama arra célzott, hogy a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint és az egyre durvább viharok, áradások ellehetetlenítik a csendes-óceáni szigetország part menti falvainak életét. A 195 ország húszezer résztvevőjének jelenlétében zajló csúcstalálkozót azért övezi kiemelt figyelem, mert ez az első ilyen esemény azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette országa kivonulását a klímaegyezményből. Az ENSZ-konferencia azért is fontos, mert ez az első találkozó a 2015. decemberi párizsi ülés óta, amelyen az ott született klímaegyezményben foglaltakat már valóban konkrét lépésekre kell váltani. A cél az lenne, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest. Ehhez viszont azonnal csökkenteni kellene az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A világ szén-dioxid-kibocsátásának 14 százalékáért az Egyesült Államok, 36 százalékáért viszont Kína a felelős, de úgy tűnik, az ázsiai ország idejében felismerte a régi szabályt, hogy amit nem tudsz megoldani, annak állj az élére, és nagyon aktívnak mutatkozik a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a megújuló energiák terén. Ám épp eléggé érzékletesen mutatja a kihívás nagyságát, hogy nemrég kellett egy évvel elhalasztania egy vállalását, miszerint a kínai autógyártóknak 2018 végéig 10 százalékra kell növelniük elektromos vagy hibrid meghajtású autóik arányát. Igaz, a tervek között szerepel például több mint száz szénerőmű bezárása is. 

A bonni csúcson tehát Kínára szegeződik minden szempár, bár szakértők szerint csak annyi eredménye lesz a találkozónak, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentésének konkrét menetrendjét és a számonkérés mikéntjét, gyakoriságának szabályait fogják lefektetni a résztvevők. Vállalásokból és célszámokból eddig sem volt hiány, a szén-dioxid-termelésben világszinten harmadik Európai Unió 2030-ig 40 százalékkal szeretné csökkenteni a kibocsátást. A 27 tagú közösségen belüli legnagyobb játékos, Németország 2050-ig pedig teljes mértékben a megújuló energiára támaszkodó ipart szeretne kiépíteni. A konferenciát Fidzsi soros elnöksége okán a szigetországban kellett volna megtartani, de ott ekkora rendezvényt képtelenség tető alá hozni, így egy másik, a témában érzékenyen érintett ország fogadta be az eseményt. Németország előtt, bár bátor vállalásokat tett, sok megoldandó kérdés tornyosul. A tíznapos bonni csúcstalálkozó nyitányaként a hétvégén környezetvédő aktivisták követelték a német szénbányák mielőbbi leállítását. Az akció Észak-Rajna–Vesztfáliában, a híres, ma már három oldalról autópályák övezte, Garzweiler nevű külszíni lignitbányától nem messze volt, ahol még 2045-ig kitermelhető készletek rejtőznek. Miközben a nagy energiacégek nem sietnek leépíteni környezetszennyező energiaforrásaikat, Németország hatalmas összegeket szán a tiszta energiaforrások kutatására.  

A felmelegedés elleni küzdelemmel kapcsolatban jócskán lehűtötte a kedélyeket a The New York Times amerikai napilap, amely szemléletes interaktív grafikonokkal mutatta be, hogy még a párizsi klímaegyezményben megfogadott kibocsátáscsökkentés is messze áll a kívánatostól. Míg az Egyesült Államok károsanyag-kibocsátása stagnálást, az Európai Unióé pedig lassú, nem túl biztató ütemű csökkenést mutat, addig Kína exponenciális mértékben ontja a légkörbe a szennyezést, India pedig tartós, meredeken növekvő pályára állt e téren. A globális szén-dioxid-kibocsátás 6,8 százalékáért felelős szubkontinensen 240 millió lakost nem ér el az elektromos hálózat, és az ország ígérete az, hogy ők már megújuló energiaforrásból fogják kapni az ellátást.

A Climate Action Tracker környezetvédelmi hírportál ugyanakkor meglepő kutatással állt elő a Trump-kormány klímapolitikáját illetően. Míg júniusban szélvészként söpört végig a médiában, hogy az Egyesült Államok nem tartja magára nézve kötelezőnek a párizsi klímamegállapodást, a szakmai portál kutatása arra mutatott rá, hogy a fosszilis energiahordozók további használata nem piszkálna bele a globális kibocsátás növekedésébe. Mégpedig azért, mert elsősorban nem Amerika a legnagyobb bűnös a kérdésben, hanem Ázsia. Ha az Egyesült Államok valóban kilép az egyezményből, akkor legfeljebb a mai szinten marad az amerikai kibocsátás, növekedésről nem lenne szó. Minden bizonnyal ezt az érvelést vezetik elő Bonnban az amerikai küldöttség tagjai is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.