Klímapolitika: Európa pótolhatná az amerikaiakat?

Merkel: Németország legfőbb célja, hogy 2050-re 80-90 százalék közötti kibocsátáscsökkentést érjen el.

Garamvölgyi Flóra
2017. 11. 16. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További lépéseket sürgetett a párizsi klímavédelmi egyezmény teljesítéséhez Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye 23. éves ülésén Bonnban. Merkel hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás az egész emberiség jövőjét meghatározó kihívás, ezért érdemes minél hamarabb cselekedni. A 2015-ös párizsi megállapodás „csak a kezdet”, az első lépés lehet, és már most látni, hogy az eddigi vállalások nem elégségesek legfőbb céljának eléréséhez, vagyis ahhoz, hogy az 1,5 és 2 Celsius-fok közötti sávban maradjon a globális középhőmérséklet emelkedése.

A kancellár a CDU/CSU pártszövetség, az FDP és a Zöldek nehezen haladó Jamaica-koalíciós egyeztetésére utalva kiemelte, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem Németországban is súlyos vitákkal jár. Az éghajlat felmelegedését okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez elengedhetetlen a szénre alapozott energiatermelés visszaszorítása – a széntüzelésű erőművek legalább egy részének bezárása –, ami azonban munkahelyek megszűnéséhez és súlyos társadalmi konfliktusokhoz vezethet. Merkel szerint a koalíciós egyeztetéseken észszerű és tartós megoldásokat kell kidolgozni ezekre a problémákra.

Németország azt vállalta, hogy 1990-hez képest 40 százalékkal csökkenti a felmelegedést okozó gázok kibocsátását 2020-ra. A legutóbbi becslések szerint az eddigi intézkedésekkel legfeljebb 32 százalékos kibocsátáscsökkentést lehet elérni. A koalíciós egyeztetéseken az egyik leginkább vitatott kérdés, hogy miként lehet mégis elérni a 40 százalékos célt. A Zöldek elsősorban a széntüzelésű erőművek bezárásában látják a megoldást, a többi párt viszont ellenzi az ágazat gyors leépítését. Merkel kiemelte, hogy nem csak 2020-ra, hanem hosszabb távra kell tekinteni. Kiemelte, hogy Németország legfőbb célja, hogy 2050-re 80-90 százalék közötti kibocsátáscsökkentést érjen el, vagyis csaknem teljes mértékben átálljon a „klímasemleges” működésre.

Macron beszédében az uniós tagállamok erőfeszítéseinek összefogását sürgette, kiemelve, hogy az EU-nak az párizsi egyezményből távozó Egyesült Államok helyére kell lépnie a klímaváltozás elleni küzdelemben, így a többi között pótolnia kell az ENSZ legfelsőbb klímakutatási tudományos tanácsadó szervezete, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület Washington által megvont pénzügyi támogatását. Mint mondta, országa a párizsi megállapodás sikeréhez a többi között azzal kíván hozzájárulni, hogy 2021-ig bezárja valamennyi széntüzelésű erőművét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.