Leváltották Mugabét, a „Krokodil” lesz az utódja

A volt elnöknek hétfő estig le kell mondania posztjáról.

MN
2017. 11. 19. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leváltotta pártelnöki tisztségéből Robert Mugabe zimbabwei elnököt vasárnap a kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) központi bizottsága, a helyére a menesztett alelnököt, a „Krokodil” néven is ismert Emmerson Mnangagwát választotta meg. Mnangagwa lesz a ZANU–FP jelöltje is a jövő évi elnökválasztáson. Mugabénak hétfő estig le kell mondani az elnöki posztról, ellenkező esetben a parlament megindítja ellene az alkotmányos vádeljárást – közölte Patrick Chinamasa volt igazságügy- és pénzügyminiszter, a kormánypárt jogi ügyekért felelős vezetője. A testület sürgősséggel összehívott ülésén visszahívták a párt női tagozatának vezetői tisztségéből az elnök feleségét, Grace Mugabét is, gyűlöletbeszéd és megosztás szítása miatt.

Mugabe vasárnap – immár másodszor – találkozik az őt házi őrizetbe helyező hadsereg főparancsnokával, hogy megtárgyalják 39 éves elnöksége után a távozását a hatalomból. A 93 éves Robert Mugabe megbuktatott államfőt a ZANU–PF zimbabwei kormánypárt központi bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén hivatalosan is elmozdítja a pártelnöki tisztségből – erősítette meg Chris Mutsvangwa, a zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője. A zimbabwei puccs egyik vezéralakjának számító Mutsvangwa hozzátette: a gyűlésen egyúttal visszahelyezik tisztségébe Emmerson Mnangagwa alelnököt, akit Mugabe korábban leváltott. A korábbi alelnök vitatott alakja az eseményeknek. Korábban Mugabe szövetségese volt, ám most vélhetően ő áll a puccs mögött. Emellett eltávolítják a megbuktatott elnök feleségét, Grace-t a ZANU–PF női tagozatának éléről. „Végigmegyünk az úton” – nyilatkozta az ülésre tartó Mutsvangwa a Reuters hírügynökségnek.

Ezzel Mugabe 37 éves uralma véget ér, hiszen a hadsereg szerdán átvette a hatalmat, majd házi őrizetbe helyezte az elnököt saját rezidenciáján, mondván, leszámol az elnök környezetében tevékenykedő „bűnözőkkel”. Röviddel azután, hogy a vasárnapi pártgyűlésről a források beszámoltak, egy gépkocsikonvoj hagyta el az elnöki rezidenciát az utcán ünneplő tömeg ujjongása és pfujolása közepette. Biztonsági források azonban azt közölték, hogy az elnök nincs a konvojban. Több százezer ember özönlött a főváros, Harare utcáira, énekelve, táncolva és a katonákat ölelgetve. A Reuters beszámolója szerint olyan ujjongás tapasztalható, mint amilyen Nicolae Ceasescu 1989-es megbuktatásakor volt Romániában.

Patrick Zhuwao, Mugabe unokaöccse azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy az agg vezető és felesége „készek meghalni azért, ami helyes”, semmint hogy lemondjanak és ezzel törvényesítsenek egy „államcsínyt”. Zhuwao, aki egy titkos dél-afrikai helyszínről nyilatkozott, azt mondta, hogy Mugabe a szerdai katonai hatalomátvétel óta alig aludt, de az egészsége egyébként jó. Victor Matemadanda, a zimbabwei háborús veteránok szövetségének főtitkára felszólította az elnök ellen tüntető nagygyűlés résztvevőit, hogy menjenek az elnöki palotához. A televízió képei szerint több százan indultak el a palota felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.