Libanon nem engedheti meg magának, hogy szembeszegüljön Iránnal

A veterán libanoni politikus érthetetlennek nevezte Szaad Haríri kormányfő lemondását.

MTI
2017. 11. 04. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri miniszterelnök lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – jelentette ki szombaton a libanoni kormányfő, Szaad Haríri lemondása után Valid Dzsumblatt korábbi libanoni drúz vezető. Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben.

Haríri – Szaúd-Arábia szövetségese – arra hivatkozva jelentette be szombaton a lemondását, hogy az életére törnek. Az al-Arabíja és al-Musztakbal arab tévécsatornákon közvetített beszédében Haríri kikelt Irán és libanoni szövetségese, a síita Hezbollah szervezet ellen. Lemondása révén ismét előtérbe került a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia térségbeli rivalizálása – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

„Aggódom a gazdaság és természetesen a politika miatt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Libanonból harcoljunk az irániak ellen” – mondta a brit hírügynökségnek a veterán libanoni politikus, aki a Hezbollahhal való kompromisszum híve, amíg létre nem jönnek a regionális szaúdi–iráni párbeszéd térségbeli feltételei.

„Libanonnak van elég problémája. Túl gyenge egy ilyen lemondáshoz, mert annak nagyon negatív hatása lesz” – mondta a gyakran „királycsinálóként” fellépő, legbefolyásosabb libanoni politikus, aki „érthetetlennek” nevezte Haríri döntését.

Ali Haszan Halíl libanoni pénzügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a libanoni gazdaságot és a fontot nem veszélyezteti Haríri lemondása.

Michel Aun libanoni államfő közölte, várja Haríri visszatérését az országba, hogy személyesen tájékoztassa őt lemondásának okairól. Haríri telefonon hívta fel Rijádból Aunt, hogy közölje vele a döntését, miután pénteken váratlanul a szaúdi fővárosba utazott – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Szelím Dzsríszáti igazságügy-miniszter, a Hezbollah szövetségese kijelentette, hogy Haríri lemondását illetően „gyanús az időzítés, valamint a média miatt, amelyet a beszédéhez felhasznált”. Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

A lemondásra külföldről elsőként Irán reagált, amely szerint a lépés célja a libanoni és közel-keleti helyzet kiélezése. A teheráni külügyminiszter tanácsadója, Hoszein Sejholiszlam szerint a libanoni miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök kormányzatának és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek a nyomására hozta meg döntését – jelentette a MEHR iráni hírügynökség.

Sejholiszlam szerint a libanoni kormányfő lemondása Washington és Rijád válasza az Iszlám Állam terroristáinak szíriai vereségére.

„Ez a Hezbollahhal való konfrontációt célzó szaúdi döntés” – mondta a diplomata. A síita szervezetnek két minisztere van a libanoni koalíciós kormányban, és Szíriában a kormányhadsereg oldalán harcol.

Bahram Kászimi, az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján kiadott közleményben leszögezte: „az, hogy a libanoni kormányfő megismételte a cionisták, a szaúdiak és az amerikaiak Irán elleni valószínűtlen és alaptalan vádjait, arra utal, hogy lemondása újabb forgatókönyv arra, hogy feszültséget szítsanak Libanonban és a térségben”.

Az al-Arabíja televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy több nappal korábban összeesküvést szőttek Haríri meggyilkolására. A forrás szerint az összeesküvők Bejrútban hatástalanították a megfigyelőtornyok kameráit, ahol a miniszterelnök konvoja elhaladt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.