London engedett az EU-nak, nagyon drága lesz a brexit

Nagy-Britannia várhatóan sokkal többet fizet az EU-nak, mint akart. Komoly vereség ez a kilépéspártiaknak.

MN
2017. 11. 29. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel a megállapodás az EU és a brit kormány közt a kilépés legfontosabb kérdéséről, hogy mennyit is fizet a közösségből távozó Nagy-Britannia – írta először a Financial Times, majd a The Daily Telegraph számokat is közölt: e szerint a londoni kormány lényegében elfogadta az EU követelését, és kész 45-55 milliárd eurót (14-17 ezer milliárd forintot) fizetni. A korábbi brit álláspont 20 milliárd euró volt, de Brüsszelben legalább 60 milliárd eurót szerettek volna.

A brit kormánynak mindenekelőtt azért kell egy jelentős összeget letennie az asztalra, hogy más EU-tagállamok pénzügyi helyzete ne romoljon a jelenlegi, 2020-ig tartó költségvetési ciklusban, vagyis ne másoknak kelljen többet befizetni a britek távozása miatt. A brüsszeli álláspont szerint azonban Londonnak a hosszabb távú kötelezettségvállalásokhoz is hozzá kellene járulnia, mint a regionális fejlesztések vagy a brit EU-tisztviselők nyugdíja.

Az EU vezetői két hete lényegében megzsarolták Theresa May miniszterelnököt, hogy nem tudnak előrelépni a brexittárgyalások második szakaszába, ha a britek nem tesznek le jóval több pénzt az asztalra. A londoni kormány számára kulcsfontosságú lenne a kilépés utáni kapcsolatokról, mindenekelőtt a remélt szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalni, de az EU addig nem hajlandó erre, amíg magának a kilépésnek a feltételei – főleg a pénzügyek, illetve az ír–északír határ kérdése – nincsenek rögzítve.

Ha valóban létrejön a megegyezés, az politikai értelemben komoly vereséget jelent Nagy-Britanniában a brexitpárti erőknek, különösen Boris Johnson külügyminiszternek. A tavaly nyári népszavazás előtt a kilépés melletti kampány egyik fő üzenete épp az volt, hogy az Egyesült Királyság milyen hatalmas összegeket fizet be az EU költségvetésébe, és a kilépés után ezt a pénzt meg lehet spórolni, illetve hazai célokra fordítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.