Már nem keresnek túlélőket a pusztító iráni földrengés után

A katasztrófa kárvallottjai sátrakban vagy a szabad ég alatt fagyoskodnak, több száz ház dőlt romba vasárnap éjjel.

MN
2017. 11. 14. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 413-an meghaltak és 7000-en megsebesültek Iránban az év legpusztítóbb földrengése során.

A természeti katasztrófa az iraki határhoz közel fekvő, hegyvidéki Kermánsáh tartományt sújtotta leginkább, a Richter-skála szerinti 7,3-es erősségű rengés régi építésű lakóházak százait pusztította el, a túlélők pedig már a második éjszakát töltik a fagyban, rögtönzött sátortáborokban vagy éppen fedél nélkül.

„Éjjel borzasztóan hideg van. Segítségre van szükségünk, a hatóságoknak pedig fel kellene gyorsítaniuk a segélyszállítmányokat – panaszkodott a BBC munkatársának egy földönfutóvá vált asszony Sarpol-e Zahab megyében, ahol a legtöbb halálos áldozatot követelte a földrengés.

A túlélők ellátását nehezíti az esetenkénti vízhiány és az elektromosság hiánya is. Az iráni Vörös Félhold segélyszervezet 30 munkatársa vesz részt a munkában, de szállítmányai gyakran elakadnak a földrengés miatt kialakult úttorlaszokban.

Az iráni kormány nemzeti gyásznapot rendelt el kedden, Hasszán Rohani elnök pedig a katasztrófa sújtotta térségbe látogat a nap folyamán. Jelenleg csak a sérültek ellátása és a kármentesítés zajlik, a mentőegységek és a katasztrófavédelmi csoportok hétfő este óta már nem keresnek túlélőket a romok között.

Irakban elsősorban az északi, kurdok lakta régiót sújtotta a rengés, Darbandihán, Halabdzsa, Erbíl és Duhok városából jelentették a legnagyobb károkat. A felvételeket hétfőn Darbandihánban készítette a Hír TV helyi tudósítója.

A kisvárosban öt halálos áldozat volt és tizenöt sérült, több ház összeomlott. Folyik a romok eltakarítása, nemzetközi segítséget egyelőre nem kértek – mondta Fehér Bertalan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.