Megszakíthatja kapcsolatait az USA-val a Palesztin Felszabadítási Szervezet

A PFSZ és Washington közötti zavar alááshatja Trump terveit a közel-keleti béke megteremtésére.

MTI
2017. 11. 19. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindennemű kommunikáció megszüntetésével fenyegette meg a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) az Egyesült Államokat szombaton, ha a Trump-kormány bezáratja a szervezet diplomáciai képviseletét Washingtonban. Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a PFSZ és Washington közötti potenciális zavar alááshatja Trump terveit a közel-keleti béke megteremtésére, amelynek feladatával vejét, Jared Kushnert bízta meg az amerikai elnök. Washington pénteken jelezte, hogy a PFSZ képviseleti irodáját bezárathatja. Az amerikai kormány szerint a PFSZ megsértett egy amerikai jogi rendelkezést, amely szerint ha a palesztinok a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot arra akarják rávenni, hogy izraeliek ellen indítson eljárást palesztinok ellen elkövetett bűncselekmények miatt, akkor a PFSZ nem működtethet diplomáciai képviseleti irodát az Egyesült Államok fővárosában.

Száeb Erekat, a PFSZ főtárgyalója „sajnálatosnak és elfogadhatatlannak” nevezte az amerikai kormányzatnak a szervezet képviseletének bezárására vonatkozó döntését. Erekat azzal vádolta Washingtont, hogy meghunyászkodik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya nyomására, méghozzá abban az időben, amikor a PFSZ próbál együttműködni a konfliktus rendezése érdekében. A Trump-kormányzat egyelőre nem reagált a PFSZ fenyegetésére, Izrael pedig a PFSZ-képviselet bezárását az Egyesült Államok jogi ügyének minősítette.

Az amerikai elnöknek 90 napja van eldönteni, hogy a palesztinok érdemi tárgyalást folytatnak-e Izraellel. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, a képviselet újra kinyithat – mondták amerikai tisztviselők. Washingtoni tisztségviselők azt hangoztatták ezzel összefüggésben: a lépésnek nem az a célja, hogy gyengítsék a palesztinok tárgyalási pozícióját, a döntés az amerikai törvények elkerülhetetlen következménye. A PFSZ egyik tisztviselője, Hanan Asravi kijelentette: az Egyesült Államok feladja a békekötő szerepét a közel-keleti térségben azzal, hogy nem tesz kivételt a szervezettel a törvény hatálya tekintetében. Száeb Erekat a képviselet bezárására reagálva egy videoüzenetben leszögezte: „Felfüggesztjük kommunikációnkat ezzel az amerikai kormányzattal”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.