Miért ül egyre több nem fehér brit börtönben?

Faji alapú diszkriminációt sejtenek az elbillenő statisztikák mögött, de a szegregáció is sokat ront a helyzeten.

Ruzsbaczky Zoltán
2017. 11. 30. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevándorló gonosztevők vagy csak a körülmények és a rasszizmus áldozatai? Ez a kérdés foglalkoztathatja az Egyesült Királyság azon kriminológusait, akik a szigetországban élő etnikai kisebbségek közti bűnözést vizsgálják. Mert amíg országosan a fiatalkorú bűnözők száma a 2010-es évek közepére rekordalacsonyra süllyedt, szembetűnő, hogy a nem fehér fiatalok egyre nagyobb arányban vannak börtönben. Hiszen míg a britanniai 18 év alattiak mintegy nyolcada tartozik bőrszín tekintetében valamelyik kisebbséghez (ott „etnikainak” nevezik, ám ebbe a csoportba értelemszerűen az írek, a lengyelek vagy éppen a magyarok nem tartoznak bele, az indiaiak, az arabok és a feketék viszont igen), addig a börtönökben az arányuk meghaladja a 49 százalékot is. Sőt az Independent című lap információi szerint a letartóztatások negyede is kisebbségiekkel szemben történik, ami szintén jóval magasabb a már említett egynyolcados értéknél.

Érdekes kiemelni Londont, az ország leginkább multikulturális települését, itt

a kisebbségi gyerekek aránya negyvenszázalékos, a letartóztatottaknak viszont a hatvan százaléka kerül ki közülük.

Még ennél is sokkal durvább az egyik walesi adat: a négy megyét magában foglaló Dyfed Powys körzetben ugyanis a valamely nem fehér közösséghez tartozók mindössze a lakosság két százalékát teszik ki, az összes fiatalkorú letartóztatottnak viszont már a negyedét.

Jogvédők szerint bár az összes fiatalkorú bűnelkövető száma csökken, a mostani adatok is jelzik, mennyi munka vár még a bűnüldöző szervek megreformálásáért küzdőkre. A liberális véleményvezérek ugyanis egyértelműen a rendőrséget és az igazságügyi rendszert okolják, és faji alapú diszkriminációt sejtenek a nem túl hízelgő statisztikák mögött. Ezek a jogvédők most azt akarják elérni, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás vagy magyarázza meg, miért van ennyi kisebbségi a rendszerben, vagy ha diszkriminációt tapasztal, legyen partner a reformokban.

Persze megeshet, hogy nem pusztán az egyenruhások rasszizmusa áll a háttérben. A multikulturalizmusára büszke Egyesült Királyságban ugyanis – amely a francia gyakorlattal szemben kevésbé törekedett az asszimilációra – évtizedes szinten is kimutatták, hogy egyre növekvőben van a bőrszín szerinti szegregáció. Ennek talán legfőbb oka – az Open Democracy nevű szervezet 2016-os kutatása szerint –, hogy

a fehér lakosság kerüli vagy éppen elhagyja azokat a városrészeket, ahol nagy számban élnek más bőrszínűek.

Éppen London példáján látszik ez jól: a nagyjából 10 milliós főváros lakossága ugyan egyre növekszik, ám 2001 és 2011 között, vagyis tíz év alatt 620 ezer brit vándorolt el onnan. A város Newham nevű déli negyedében ugyanezen idő alatt 36-ról 16 százalékra csökkent a fehér britek aránya. De a vidéki nagyvárosokban is hasonló a helyzet, Birminghamben például az ezredfordulón a lakosságon belül 65, tíz évvel később már csak 53 százalék volt az őshonos britek aránya.

Márpedig az egyes – általában a szegényebb – negyedek elgettósodása jó táptalajt jelent a bűnözésnek vagy akár a radikális eszméknek is. Az Egyesült Királyságból évekkel ezelőtt például több százan utaztak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. De említhetnénk az utóbbi egy év több, brit földön elkövetett terrortámadását, a terjedő szélsőséges iszlamizmust, a gyűlöletkeltő vallási hitszónokokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.