Őrizetben a dzsihadista együttműködéssel gyanúsított francia vállalat vezetői

A Lafarge svájci-francia építőipari vállalat három vezetőjét érinti a francia rendőrség akciója.

MTI
2017. 11. 29. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia rendőrség őrizetbe vette az Iszlám Állam terrorszervezettel való együttműködéssel gyanúsított Lafarge svájci-francia építőipari vállalat három vezetőjét – idézte az MTI az AFP francia hírügynökséget, amely az ügyet ismerő forrásokra hivatkozott. 

A Lafarge francia vállalat ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, hogy a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét. A Le Monde című napilap oknyomozó riportja szerint a cementgyártó helyi leányvállalata az Iszlám Állammal állapodott meg. A cég őrizetbe vett vezetőit a francia hatóságok kihallgatják azzal a céllal, hogy megállapítsák az IÁ-val ápolt kapcsolataik milyenségét.

A Le Monde írása szerint 2007-ben a Lafarge tulajdonába került egy cementgyár a szíriai Aleppótól 150 kilométerre keletre, 2011-ben pedig a cég kiterjesztette termelését. A napilap szerint a 2013–2014-ben a gyár működésének fenntartása érdekében a Lafarge kapcsolatba lépett az Iszlám Állammal.

Franciaország gazdasági minisztériuma 2017 elején azzal a kéréssel fordult az ügyészséghez, hogy tisztázzák, a Lafarge megegyezett-e a dzsihadistákkal. Idén márciusban az építőipari cég elismerte: szíriai cementgyára egy harmadik félnek fizetett azért, hogy megállapodás szülessen közte és a fegyveres csoportok között. A cég vezetői ezt a gyár alkalmazottai biztonságának szavatolásával magyarázták, és közölték: nem tudják, hogy a kifizetett összeg végül kihez jutott.

A cementgyár 2014 szeptemberében felfüggesztette működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.