Össze kell fognia a szíriai ellenzéknek a béketárgyalásokhoz

Szaúd-Arábiában egyeztetnek a főbb szervezetek, a találkozót komoly feszültségek kísérik.

MTI
2017. 11. 22. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaúd-arábiai Rijádban kezdtek tárgyalásokat szerdán a szíriai ellenzék főbb szervezetei, hogy megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani a 2011 óta dúló szíriai belháború befejezéséhez. A tanácskozás fő célja, hogy egységes küldöttségről állapodjanak meg, amely a november 28-án Genfben, az ENSZ égisze alatt tartandó újabb béketárgyalási fordulón képviseli majd az ellenzéket.

A tanácskozáson részt vett az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja is. Staffan de Mistura a genfi folyamat újraindítása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a rijádi konferenciát, és közölte, hogy csütörtökön Oroszországba utazik.

Oroszországban már szerdán tartottak egy másik találkozót Szíriáról az orosz, az iráni és a török államfő részvételével, akik – mint Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte – megállapodtak abban, hogy a szíriai felek következő „kongresszusát” Szocsiban rendezik.

A kezdeményezésre a Rijádban összegyűlő 140 ellenzéki egyelőre nem reagált. A szíriai külügyminisztérium viszont jelezte, hogy támogatja a felvetést.

A rijádi tanácskozást az előző években a szíriai lázadókat támogató Szaúd-Arábia külügyminisztériuma hívta össze.

Hádi al-Bahra, a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet egyik vezetője kijelentette, hogy a tanácskozás résztvevői „egyetlen küldöttséget állítanak össze a genfi tárgyalásokra”.

A feszültségeket jelzi, hogy hétfőn váratlanul lemondott tisztségéről Rijád Hidzsáb, aki a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres és politikai csoportok egy részét tömörítő, Szaúd-Arábia által támogatott Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti.

A HNC egy neve elhallgatását kérő vezetője az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy „több olyan személyiséget eltávolítottak, aki határozottan elutasítja, hogy Bassár el-Aszad elnök szerepet játsszon Szíria jövőjében”. Ugyanez az illetékes szaúdi, illetve orosz nyomásgyakorlásról is beszélt.

Sok ellenzéki vezető írta alá a rijádi tanácskozás résztvevőihez intézett levelet is, amelyben emlékeztettek „bizonyos alapvető elvekre”, így „Aszad és bandája távozására”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.