Sikertörténetet keres magának az EU Göteborgban

Kellene már egy sikersztori. Papíron már meg is van. Itt az európai szociális pillér.

Kuthi Áron
2017. 11. 17. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német koalíciós tárgyalásokba merülő Angela Merkel nélkül volt kénytelen asztalhoz ülni az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsa Svédországban, hogy munkapiaci egyenlőségről, annak uniós szintű átjárhatóságáról, a munkakörülmények javításáról, a szociális jólétről tárgyaljon. A röviden szociális csúcsként emlegetett göteborgi uniós tanácsi értekezleten tulajdonképpen nem kisebb feladat állt a vezetők előtt, minthogy bebizonyítsák, az Európai Unió nemcsak igazgatásról, rendszabályozásról, gazdasági mutatókról szól, hanem képes az emberekért, a munkakörülmények javításáért, a bérek kiegyenlítéséért is dolgozni. Mindennek része a munkapiaci nemi egyenjogúságnak, a munka-magánélet egyensúlyának, a munkaidő szabályozásának kérdése is.

A Jean-Claude Juncker dolgozószobájából származó szlogen nem túl eredeti módon tehát Szociális Európa, amely egyben az a narratíva is, amelynek feladata szembeszállni az Európa-szerte érezhető eurokritikus érzülettel. Az Európai Bizottság szándékai szerint egyfajta

ponttáblázatban lehet majd rögzíteni és követni, hogy az egyes tagállamok mennyire közelednek a kitűzött jóléti célok felé,

de magát a törvényalkotást az EU a tagállamokra bízza.

A szociális pillér ugyanakkor rögtön visszavezet a legfogósabb kérdéshez, nevesül, ha az EU egyszer a szabad piacot támogatja – és nagyrészt a piaci versenynek köszönhetően születnek újítások és válik világszinten is tényezővé a közösség –, akkor például épp jóléti téren mégis hogy avatkozhat be a tagországok életébe. Ebbe az eddig feloldhatatlannak bizonyult tételbe ütközött Emmanuel Macron francia államfő is, akinek nem sikerült átvágni a kiküldött munkavállalók jelentette gordiuszi csomót. Mint azt egy interjúban még Stefan Löfven svéd kormányfő is elmondta, az alacsony bérek, a tisztességtelen verseny egyenesen az EU legitimitását fenyegetik. 

A csúcs helyszíne nem is lehetett ideálisabb a szolidaritás hangsúlyozására, mint Svédország, amely a nyugati jóléti államok mintájaként él sokak képzeletében. A szociális juttatások növelését, állami képzési programok pénzelését a jobb lakossági közérzet szolgálatába állító, régi vágású szociáldemokrata svéd vezetésnek kapóra jön, hogy demonstrálja, a tradicionális baloldali értékek még mindig időszerűek.

A baj persze csak az, hogy a szociáldemokrácia európai szinten leszálló ágban van.

És hogy még mennyire kidolgozatlan, hogy – a bevándorlásellenesség, a populizmus útvesztőjében – hogyan haladnánk az igazságos Európa felé, azt szimbólumszerűen az is mutatja, hogy egy gyors internetes keresés után az első, a szociális jogok pilléréről szóló találat az Európai Bizottság honlapján arról értesít, ez az információ magyar nyelven nem érhető el. A feladat gigászi voltát az is jelzi, hogy a pályakezdőket, fiatalokat sújtó európai munkanélküliség felszámolására egyre csak késnek a határozott közösségi és tagországi válaszok. A Politico EU-ügyi hírportál remek grafikonokban szedte össze, hogy is áll a munkaerőpiac Európában. 

Ami egy lépéssel távolabb tartotta a tárgyalóasztaltól a magyar felet, az az, hogy a pillért elsősorban az egységes valutát használó tagországokra szabják, persze nyitva tartva az ajtót a nemzeti valutát egyelőre megtartó államoknak is. A csúcson felszólaló Orbán Viktor magyar kormányfő igyekezett is hangsúlyozni, hogy

Magyarország külön utakon jár, és ajánlotta a figyelmébe a vezetőknek a közmunkaprogramot mint a teljes foglalkoztatottság elérésének megfelelő módszerét.

A magyar kormányfő az MTI tudósítása szerint kifejtette: a magyar modell három pilléren nyugszik, az első a teljes foglalkoztatottság és munkaalapú gazdaság, a másik, hogy mindezt nem bevándorlókkal oldja meg az ország, a harmadik pedig a rugalmas adószabályozás és a duális képzés.   

A csúcs ugyanakkor nem tartogatott meglepetéseket, a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot minden tagállami vezető aláírta. A dokumentumban 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoztak meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alátámasztására, de Jean-Claude Juncker sürgette, ne maradjon mindez írott malaszt, hanem mihamarabb szülessenek konkrét intézkedések. A nyilatkozat nem maradhat jámbor kívánságok megfoghatatlan halmaza – mondta, elismerve ezzel azt, hogy a dokumentum nem más, mint jámbor kívánságok megfoghatatlan halmaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.