Szijjártó Péter: Magyarország befogadná a lebontásra ítélt francia keresztet

Megkeresték az ügyben a bretagne-i kisváros önkormányzatát. Csepel is jelentkezett érte.

MN
2017. 11. 02. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány állja a felmerülő költségeket, és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermelből Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A tárcavezető jelezte, hogy a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i kisváros önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak. Hozzátette: a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából „elképesztően káros” minden olyan döntés, amely képmutató módon a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

A miniszter szerint ellentétes Európa érdekeivel a kereszténység visszaszorítását célzó „elképesztő önfeladás”. Az ilyen lépések – mint fogalmazott – a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendők. Hozzátette: olyan kérdések nyílnak meg napjainkban, amely kérdések megnyitását korábban senki nem tartotta volna elképzelhetőnek, hiszen azt talán – vallási hovatartozástól függetlenül – kevesen vitatják, hogy a kereszténység az európai kultúra meghatározó része. „Valóban igaz, hogy a 21. században Európában levetetünk egy keresztény jelképet? Vallásszabadság van mindenkinek, kivéve a keresztényeket?” – fogalmazott Szijjártó Péter, és ezeket a kérdéseket sorskérdéseknek nevezte. A miniszter kiemelte, hogy Európa keresztény jellegét meg kell őrizni, az ide érkezőknek pedig el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a helyi törvényeket és az itt élők hagyományait.

Szerdán egyébként Németh Szilárd Facebook-oldalán közzétett levelében tett javaslatot Borbély Lénárd csepeli polgármesternek a kereszt befogadására. „Mindenszentek napján írom levelem, amelyben arra kérlek, hogy a képviselő-testülettel közösen működjünk együtt egy, önazonosságunkat felvállaló és annak megtartását elősegítő, szimbolikus, de nagyon is hétköznapi ügyben” – fogalmazott a Fidesz alelnöke. Felidézte, hogy a reformáció ötszázadik születésnapján Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: „Magyarországnak a keresztényellenes, internacionalista erők kormányzása után egy keresztény értékeket követni igyekvő kormányzásra van szüksége”.

„Mindkét álláspont ismeretében javaslom, hogy Csepel fogadja be, és őrizze meg a szentatya szobráról leverni kívánt keresztet, mindaddig, amíg Franciaország a jakobinus kormányzás és az önfeladás útján halad” – írta Németh Szilárd.

A politikus kiemelte: hisz abban, hogy magyarságunk és európaiságunk megmaradásának egyik elengedhetetlen feltétele a keresztény értékek megőrzése. „Úgy gondolom, hogy Európában azon országoké a jövő, amelyeknek erős hitbéli, nemzeti és családközpontú önazonosságuk van. Semmilyen ideológia, még a szekularizáció hamis értelmezése mentén sem adhatjuk fel önmagunkat. A »szabadság, egyenlőség, testvériség« mellett, kell hogy éljen bennünk a »hit, remény, szeretet« hármas jelszava is” – szögezte le.

Több mint 35 ezer lengyel írta már alá azt az Európai Parlamentnek címzett nyílt levelet, melyben az ellen tiltakoznak, hogy a francia Államtanács elrendelte a kereszt eltávolítását Szent II. János Pál pápa emlékművéről – írja az MTI.

A CitizenGo nemzetközi katolikus civil szervezet lengyelországi irodája hétfőn indított internetes aláírásgyűjtést az ügyben. A levél szerint a kereszt Európa gyökereire emlékeztet. „Minden, a közterek cenzúrázására tett kísérlet, mely eltávolítaná ezt az Európa számára annyira fontos jelképet, a kontinensünk alapját jelentő gyökerektől való elszakadást jelenti” – áll a petícióban. Az aláírók azt kérik, hogy az Európai Parlament tegyen intézkedéseket a kereszt franciaországi védelmére. Idézik az Európai Unió egyik alapító atyja, Robert Schuman szavait, miszerint „a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely zsarnokságba vagy anarchiába süllyed.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.