Törvénytelen a palesztin földek kisajátításáról hozott törvény

Az izraeli főügyész szerint alkotmányellenes volt a telepesotthonok legalizálása.

MTI
2017. 11. 22. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmányellenesnek nevezte az izraeli legfőbb ügyész azt a törvényt, amellyel a kneszet visszamenőleg legalizálta a palesztin magántulajdonban lévő földeken illegálisan felépített ciszjordániai telepesotthonokat – jelentette szerdán a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Aviháj Mandelblit az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz benyújtott szakvéleményében utasította el a szabályozást és javasolta annak eltörlését, miután korábban már bejelentette, hogy nem fogja megvédeni a törvényt, ha megtámadják a legfelsőbb bíróságon. Az izraeli törvények szerint a kormány által támogatott jogszabályokat a legfőbb ügyész védi, ha azokat megtámadják az alkotmánybíróságon.

Mandelblit már februárban, a törvény megszavazásakor hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tekinti a magántulajdonban álló palesztin földek utólagos kisajátítását a pénzbeli kártérítés vagy a csereföldek fejében, amelyet ezért helyette a kormány nevében a szabályozás által érintett egyik telepen élő ügyvéd, Harel Arnon védelmez a bíróságon. Baloldali civil szervezetek és egy palesztin helyi önkormányzat fordult jogorvoslatért a törvénnyel szemben a legfelsőbb bírósághoz, amely többek között a főügyészt is felkérte véleménye megfogalmazására.

Aviháj Mandelblit szerdán benyújtott, hetvenkét oldalas levélben fogalmazta meg érveit a kneszet által megszavazott szabályozással szemben. Válasza szerint a törvény diszkriminatív a palesztinokkal szemben, és a nemzetközi törvényekkel szemben is kétségeket vet fel. A legfelsőbb bíróság a nyáron a beadványok nyomán a kormány válaszáig befagyasztotta a törvény végrehajtását. Az Izraelben és külföldön egyaránt élesen bírált törvény segítségével visszamenőleg jogszerűnek nyilváníthatnak mintegy négyezer, palesztin magánterületen lévő ciszjordániai telepesotthont, ami bírálói szerint törvényileg jóváhagyott földlopást jelent. Ráadásul a telepesek nyomására megszövegezett jogszabályt Ciszjordániában olyan területekre alkalmaznák, amelyek a nemzetközi jog szerint nem számítanak szuverén izraeli területnek.

A jogszabály feszültséget teremtett az izraeli kormányon belül is. Noha a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali koalíció a szavazáson mellé állt, maga a kormányfő állítólag négyszemközt ellenezte a lépést, amely Madnelblit főügyész szerint is alkotmányellenes. A törvény támogatói szerint az érintett telepesek „jóhiszeműen”, a korábbi izraeli kormányok hallgatólagos jóváhagyásával hozták létre településeiket Ciszjordániában az elmúlt évtizedekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.