Tütüt hordó fiúk és szuperhős lányok az anglikán iskolákban

A melegek jogai után a genderkérdésbe is beleállt az egyház, csakhogy a nagy reformok szakítással fenyegetnek.

Gergely Károly
2017. 11. 17. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anglikán egyház napokban közzétett javaslatai arra ösztönzik az igazgatásuk alá tartozó iskolákat, hogy „tartózkodjanak a címkék használatától, csak azért, mert az nem illik bele a gender-sztereotípiákba.” A javaslatok kiemelik: a gyerekeknek meg kell engedni, hogy „identitás sokszínű köpönyegével játszanak.” Ennek szellemében a fiúknak például nem kellene félniük attól, hogy tiarát, tütüt vagy magassarkút hordjanak, ahogy a lányoktól sem kell eltiltani a szuperhősköpenyt.

Justin Welby canterbury érsek a javaslatok indoklásaként a szexualitás miatti „kipécézés” eredményeként fellépő mentális problémákat nevezte meg. „Ezeknek a javaslatoknak a célja, hogy

megakadályozza az anglikán iskolákban tanuló diákok önbizalmának teljes aláásását a valódi vagy feltételezett szexuális orientációjuk okán fellépő molesztálás miatt”

– nyilatkozta. Az intézkedés talán új hívek csábítására is irányul, mindenesetre a felekezet teológiailag is alátámasztotta, kiemelve, hogy „Isten minden embert a saját képére teremtett, aki mindannyiunkat feltétel nélkül szeret.” A brit LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transzszexuális) közösség egyik legfontosabb szervezete, a Stonewell üdvözölte a javaslatokat, és hangsúlyozta, hogy a szexuális orientáción alapuló kirekesztés soha nem tolerálható.

Az anglikán egyház már jó ideje az egyik legbefogadóbb volt a történelmi keresztény felekezetek közül.

A 2000-es évek óta nyílt párbeszéd folyik a különböző szexuális orientációkról és arról, hogy az egyház hogyan viszonyuljon ehhez. Az élettársi kapcsolat elfogadása után fokozatosan nőtt a homoszexuális lelkészek támogatása, és 2016-ban az első nyíltan meleg püspököt is megválasztották. A VIII. Henrik által alapított egyház belső szerkezeti kérdései mellett a korral is megpróbált lépést tartani. 2017 júliusában a legfelsőbb döntéshozó szervezet, a Yorkban összeült zsinat megszavazott egy javaslatot, ami a transzgender tagok befogadását hangsúlyozta.

A 2014-ben életbe lépett, azonos neműek házasságát elfogadó brit parlamenti döntést viszont vita követte az egyházon belül, ami a mai napig zajlik.

Ugyan még nem fogadták el rendszerszinten, 2017 szeptemberében Skóciában megköttetett az első azonos nemű templomi házasság.

A liberális értékekkel való egyre szorosabb azonosulás azonban szakadással fenyegeti az anglikán közösséget. A szinte minden korábbi angol gyarmaton fellelhető közösségek közül nem mindegyik támogatja a főleg az Egyesült Álamokban fellelhető, konzervatívnak egyáltalán nem nevezhető vonalat. Ugyan a brit szigeteken még vannak viták, a fentebb leírtak is mutatják, hogy inkább ők is a modernizáció felé hajlanak.

A harmadik világban található közösségek között azonban heves ellenkezést váltottak ki a liberális változások.

A probléma összetettségét tetézi az, hogy az anglikán egyház tagjainak száma nyugaton alapvetően csökken, míg növekedés leginkább Nigériában, Kenyában vagy Ugandában várható – ezek az országok hevesen ellenzik a „nyugatos” vonalat. A következő zsinatoknak tehát már nem csak teológiai ügyekkel kell foglalkozniuk, hanem el kell dönteniük, hogy hol lesz a központja és milyen arca lesz az anglikán egyháznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.