Újra vadszamarak róják a sztyeppéket Kazahsztánban

Régen elterjedt volt, de az elmúlt két évszázadban az eredeti állomány 3 százalékára csökkent a számuk.

MN
2017. 11. 09. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra birtokba vehetik a vadszamarak Kazahsztán sztyeppéit közel száz év után. 1919-ben a Szovjetunióban ugyan védett állattá nyilvánították, de a mai Kazahsztán területén így sem sikerült megvédeni a kipusztulástól, ezért 1935-36 körül teljesen eltűnt. Az ország középső részén október végén engedtek szabadon kilenc állatot az Altyn Dala nevű védett terület peremén kialakított akklimatizációs övezetben – olvasható a projektet koordináló Norvég Természetkutatási Intézet (NINA) honlapján.

Az állatokat az ország délkeleti részéből, az 1200 kilométerrel arrébb fekvő Altyn Emel Nemzeti Parkból szállították át helikopterrel az új otthonukba. A park állománya ugyanis olyannyira megnőtt az elmúlt években, hogy lehetővé vált az újabb populációk alapítása. Az első kilenc egyedet kora tavasszal fogják szabadon engedni – írja az MTI.

A kazak nyelven kulánnak nevezett (Equus hemionus kulan) állat az ázsiai vadszamár egyik alfaja, nevezik félszamárnak is, mivel rendszertanilag átmenetet képez a szamarak és a lovak között. Hajdanán a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is elterjedt volt, a Földközi-tengertől egészen Mongólia keleti részéig. Az elmúlt két évszázadban azonban drasztikusan, az eredeti állomány kevesebb mint 3 százalékára csökkent a számuk. Az ázsiai vadszamár ugyan viszonylag elterjedt Mongóliában, ám közép-ázsiai alfaja ma már veszélyeztetettnek számít, és mindössze néhány elszigetelt, apró populációja él Türkmenisztánban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban.

A mostani projekt célja, hogy a következő 3-4 évben 30-40 állatot költöztessenek át a parkból az ország középső részének sztyeppéire. „Az első kilenc állat idei átszállításának célja, hogy teszteljük az állatok befogásának, gondozásának, szállításának és szabadon engedésének a módszerét” – mondta Petra Kaczensky, a projektet koordináló Norvég Természetkutatási Intézet (NINA) munkatársa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.