Vagyonukért szabadlábon a korrupció miatt őrizetbe vett szaúdi vezetők

A hatóságok 208 embert hallgattak ki, 100 milliárd dollárra becsülik a korrupcióval elcsalt összegeket.

MN
2017. 11. 17. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaúdi hatóságok megállapodásokat kötnek egyes, a korrupcióellenes műveletben őrizetbe vett vezetőkkel, ennek értelmében vagyonuk átadása és készpénz fejében visszakapják szabadságukat – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek. A megállapodásban különválasztják a vagyontárgyakat és a részvényeket, a fizetendő készpénz megállapításához pedig ellenőrzik a bankszámlákat – mondta a nevének elhallgatását kérő egyik vezető a Reuters brit hírügynökségnek.

Különösen érdekes, hogy hercegek, magas rangú vezetők és üzletemberek tucatjai, közöttük miniszterek és milliárdosok is érintettek, mivel többeket őrizetbe vettek egy korrupcióellenes eljárás során, amely legalábbis részben Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hatalmának erősítését célozza – írja az MTI. Érintett al-Valíd bin Talál herceg, milliárdos is, a királyság egyik legbefolyásosabb üzletembere. Egy másik üzletembernek több tíz millió riált (1 riál = mintegy 70 forint) vettek le a számlájáról, miután aláírta a megállapodást. Egy másik esetben egy volt magas rangú vezető beleegyezett, hogy lemond 4 milliárd riál értékű részvényeinek tulajdonjogáról – közölte az illetékes. A szaúdi kormány a héten több intézkedést hozott számlák befagyasztásától tehermentes vagyonok kisajátításáig, illetve elkobzásáig – mondta egy másik vezető.

A szaúdi kormány egyelőre nem reagált az ügyre, a források pedig nevük elhallgatását kérték, miután a megállapodások nem publikusak. Elemzők szerint ezek a megállapodások hozzájárulhatnak a korrupcióellenes kampány körüli bizonytalanság tisztázásához, de hatással lesznek a befektetők körében Szaúd-Arábia kockázati megítélésére. Rijád csökkenti a kiadásait, növeli az adókat és az illetékeket az állami költségvetés alacsony olajárak miatt kialakult deficitje csökkentésének érdekében. A szaúdi kormány az elmúlt években nyomást gyakorolt vagyonos állampolgáraira, hogy fektessenek be többet a királyságban és hozzák haza külföldön tartott vagyonuk egy részét.

Az Egyesült Államok szoros figyelemmel követi a szaúdi helyzetet – közölte pénteken Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. A CNBC televízióban arra a kérdésre válaszolva, hogy mi a véleménye a gazdag őrizetesekkel kötött alkukról a vagyonuknak a szabadságuk fejében történő átadásáról, Mnuchin kijelentette: „Úgy vélem, hogy (Mohamed bin Szalmán) trónörökös nagy üzletet csinál az ország átalakításával.” A Reuters nem tudta egyelőre ellenőrizni a The Financial Times hírét, amely szerint egyes esetekben a kormány a gyanúsítottak vagyonának 70 százalékára ráteszi a kezét, hogy dollármilliárdokkal töltse fel az államkasszát.

A szaúdi hatóságok eddig 208 embert hallgattak ki a korrupcióellenes vizsgálat keretében, és legalább 100 milliárd dollárra becsülik a korrupció révén eltulajdonított összegeket – közölte egy illetékes a múlt héten, amikor a nyomozás a királyság határain túl átterjedt az Egyesült Arab Emírségekre is. Jason Tuvay, a Capital Economists agytröszt közel-keleti gazdasági szakértője szerint Mohamed bin Szalmán népszerűsége növelésére használja fel a korrupció elleni hadjáratot. „Valószínűleg rájött azonban, hogy túl gyorsan cselekedett, túlságosan felborzolta a kedélyeket, és talán így akar kiutat találni, azaz ezek az emberek nem maradnak örökre börtönben, hanem folytathatják az üzletet, mint azelőtt” – mondta a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.