Videón az Észak-Koreából délre menekülő sebesült katona

Nyilvánosságra hozták azt a felvételt, amelyen egy katona átszökik a világ legszigorúbban őrzött határán.

MN
2017. 11. 22. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok vezette ENSZ-parancsnokság azt a felvételt, amelyen egy észak-koreai katona átszökik a világ legszigorúbban őrzött határán még november 13-án.

Akciójának szinte minden pillanatát rögzítették a kamerák. A felvételeken az látható, amint a szökevény nagy sebességgel megállás nélkül végighajt egy ellenőrzőponton Panmunjomnál, miközben riadtan szalad utána egy észak-koreai katona, aki riadóztatja társait és üldözőbe veszik a szökevényt.

Miután a katona a járművel egy padkának hajt, kiugrik belőle és a fás részen keresztül a dél-koreai határ felé veszi az irányt, miközben legalább negyvenszer rálőnek az észak-koreai katonák, akik alig egy-két méterről tüzelnek a határvonal közvetlen közelében.

A videó tanúsága szerint a dezertőrnek végül sikerül átlépnie a határt, és a hőkamerás felvételekből kivehető, hogy a sebesült katonát végül a dél-koreai határőrök vonszolják el és húzzák biztonságosabb helyre a határfaltól. A katonát ötször el is találták – a karján és a vállán sérült meg –, de túlélte az akciót.

A fegyveres incidensben az északiak megsértették a fegyverszüneti megállapodást, mivel átlőttek és egy kis ideig át is léptek a déli oldalra – közölte az USA vezette ENSZ-parancsnokság szóvivője.

A határ egyébként egy 250 kilométer hosszúságú és 4 kilométer szélességű sáv, ebben található a találkozók lebonyolítására alkalmas – és egyben turistalátványosságként funkcionáló – biztonsági térség, ahol a szökött északi katona szolgált. Szerencsére egyetlenegy turistacsoport sem tartózkodott a területen az incidens során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.